Per Rune Henriksen (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
203
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppes talsperson
Date

I disse dager har det kommet en bok som kalles «SAMTALER NORGE–SVERIGE». Den er utgitt med støtte fra Svensk-norska samarbetsfonden og er en samtale mellom svenske og norske ledere på forskjellige nivåer. Jeg har lyst til å sitere den svenske LO-lederen Karl-Petter Thorwaldssons utsagn:

«Jeg tror fremtiden er nordisk. Den nordiske modellen har ført til velferd, men også høye lønninger, noe som igjen har ført til at nordisk næringsliv alltid vil være knivskarpe i den internasjonale konkurransen. Vi har i Sverige og Norge lagt ned gammel industri, og uten at vi i LO hadde vært med på mye av dette, hadde vi ikke lykkes i å skape det nye.»

Dette er etter min mening et uttrykk for at den nordiske modellen også i arbeidslivet, med et sterkt organisert arbeidsliv og et godt trepartssystem, er en fundamental del av velferden og utviklingen og må fortsatt være det i Norden. Den har gitt oss lav arbeidsledighet, høy velferd og konkurransekraft internasjonalt. Vi utfordres nå av krefter som utnytter lavt lønnet arbeidskraft, som unndrar seg skatt, som kriminaliserer deler av vårt arbeids- og næringsliv. Vi ser i Norge at kriminalpolitiet og rettsvesenet nå ser at arbeidslivskriminalitet må bli et prioritert felt. Dette handler ikke bare om dårlige arbeidsvilkår, det handler rett og slett om slavearbeid, menneskehandel og groteske former for undertrykking av arbeidskraft. Kort sagt: Den nordiske modellen, arbeids- og næringslivsmodellen, er under angrep – og med det er hele den nordiske modellen og forutsetningen for en god nordisk modell under angrep.

Dette handler ikke bare om velferd, det handler også om vekst. Det er veldig bra at dette blir tatt opp videre under det danske formannskapet, og at det er nevnt, men det er nevnt under «velferd» – jeg mener at det handler også om vekst.

Sosialdemokratene i Nordisk råd vil kjempe mot denne trusselen. Derfor har vi fremmet forslag om trepartssamarbeid. Derfor har vi fremmet forslag om mobilitet og rettferdig konkurranse. Vi mener at Nordisk råd kan ta en viktig rolle i denne kampen.

Debatten om dette, som vi hadde i Akureyri, viser at Den konservative gruppen i beste fall undervurderer betydningen av et godt organisert arbeidsliv. Vi vil i arbeidet med disse forslagene vise at en slik undervurdering kan bli fatal. Den nordiske modellen er verdt å kjempe for, og vi vil jobbe for å få flertall for våre forslag i denne sammenheng.