Höringsutkast: Nordiskt samarbetsprogram för MR-SAM 2025-2030

20.03.24 | Consultation
I samarbetsprogrammet för MR-SAM 2025-2030 prioriteras i linje med Vision 2030 bland annat arbetet med mobilitet, information och avskaffandet av gränshinder i Norden. Civilsamhället, barn och ungas rättigheter och stärkt nordiskt samarbete kring samhällssäkerhet ingår också som viktiga prioriteter. Slutligen är fokus även på att öka Nordens internationella genomslagskraft.

Information

Deadline
Fri, 26/04/2024 - 11:59 PM

MR-SAM samordnar Nordiska ministerrådets arbete, beslutar om politiska prioriteringar och fördelar budgeten för ministerrådet på sektornivå i linje med Vision 2030. Samarbetsprogrammet för MR-SAM 2025-2030 reflekterar samarbetsministrarnas politiska prioriteringar och målsättningar, uppdelade i tre överordnade mål.  

 

Samarbetsministrarna strävar efter att göra Norden till en mer hållbar och integrerad region. Det görs bland annat genom att stärka det tvärsektoriella arbetet med mobilitet och gränshinder, samt att förbättra tillgången till information som förenklar rörlighet inom Norden. Programmet prioriterar dessutom att stärka stödet till civilsamhället och främja barn och ungas rättigheter. Den rådande geopolitiska situationen kräver också ett starkare nordiskt samarbete kring samhällssäkerhet. Vidare prioriteras ministerrådets internationella samarbete för att ge Norden ökad genomslagskraft internationellt. 

 

MR-SAM har fattat beslut om mål och delmål för arbetet i perioden 2025–2030, vilka styrs av ovanstående politiska prioriteringar. De tre överordnade målsättningarna för programmet är att Nordiska ministerrådets arbete bidrar till uppnåendet av Vår vision 2030, stärkt integration och mobilitet mellan de nordiska länderna samt att de nordiska perspektiven säkras nationellt, regionalt och internationellt. 

 

Samarbetsprogrammet utvärderas efter tre år, vilket möjliggör justeringar från ministerrådet för den slutgiltiga perioden. Resultatrapportering och utvärdering sker löpande.

Se höringsutkast