Fredrik Reinfeldt (Replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoro
Speech number
12
Speaker role
Sveriges statsminister
Date

Herr president! Som jag angav har vi sedan länge haft en för hög ungdomsarbetslöshet i Sverige. Jag tror att det beror väldigt mycket på en brist i vårt svenska skolsystem. Jag tror att mycket av problemen ska lösas där de är. Det måste man göra även om det tar tid.

Sedan jobbar vi väldigt mycket med att titta på andras exempel på hur man länkar ungdomar för att de ska komma in i arbete. Vi har lärlingsutbildningar. Vi pratade om yrkesplatsintroduktion med arbetsmarknadens parter. Vi har en sorts garanti, om man vill kalla det så. Om man vänder sig till Arbetsförmedlingen kan man få hjälp och stöd. Men jag tror inte att vi ska framställa det som att ungdomars problem trollas bort i ett land bara för att man säger ordet garanti. Det är väsentligt svårare och mer djuplodande samhällsförändringar som måste till.

När det gäller räntediskussioner vill jag säga att det kanske inte är lämpligt att vi i den här typen av forum diskuterar avtal av olika slag, men kom ihåg att det var ett uttryck för politisk vilja att när marknader upphörde att fungera kom nordiska grannländer till Islands hjälp. För övrigt har Sverige också varit med och hjälpt till i sådana operationer när det har gällt Lettland och även Irland. Va har via IMF varit med i utformandet av stödpaket även till andra länder. I vart och ett av de här fallen sluter man ju avtal som bygger på att man bedömer varaktigheten i lånen, kreditvärdigheten. Det är det som sedan sammanvägs när man sätter de olika villkoren.