Jan Lindholm (Replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoro
Speech number
23
Person
Date

Herr president! För sju år sedan vällde havet in över Kubas huvudstad Havanna. När jag två dagar senare kom dit kunde jag se att vattennivån lämnat spår 1,5 meter upp på husväggarna i centrala staden. När jag vaknade i morse och satte på tv:n kunde jag se samma fenomen, vatten upp till taken på bilarna på Manhattan. Man frågar sig då: Dröjer det sju år eller 15 år innan vi får se samma bilder från Köpenhamn, Malmö, Göteborg eller någon annan av våra nordiska kuststäder?

Herr president! Naturen kan också vara en komponent när det gäller vår framtid och välfärd. Jag saknade den dimensionen i statsministrarnas anföranden. Det är faktiskt så att de förändringar som sker kopplade till de vi kallar för klimatförändringar är en avgörande faktor för den välfärd vi ska bygga i framtiden, även i ett ganska kort perspektiv.

Visst är det bra med en stark ekonomi och visst är det viktigt med hög sysselsättning, men det måste ske utan att vi offrar de grundläggande förutsättningarna för en fungerande natur och miljö. Jag tycker att detta är viktigt att komma ihåg.

Man talar mycket om grön tillväxt och visst, det är jättebra med ambitionen att vi ska bygga om vårt näringsliv, att vi ska bygga om vår försörjning och att vi ska bygga ett system som är långsiktigt hållbart för denna grundläggande välfärd. Men det tar tid. Vi gör inte detta på den korta tid vi har kvar. Vi måste hantera krisen även i det korta perspektivet. Och jag ser en kris som jag vill ställa en fråga om, nämligen den globala ekonomiska krisen som drabbat Europa hårt.

Euron har problem. Ett av våra nordiska länder är med i euron, Finland. Jag undrar kort och konkret: Finns det en beredskap? Har ni på ledningsnivå i våra nordiska länder tänkt igenom hur vi ska klara att ha en fungerande ekonomi om det som ingen av oss vill ska ske, inte jag heller, att krisen blir så djup att till exempel euron kollapsar eller något annat händer i de globala betalningssystemen? Någon av er statsministrar – jag tror att det var Sveriges – nämnde att vi har deltagit i ett antal räddningsförsök i andra länder. Nu handlar det om mycket större ekonomier som vi nästan kan förutse kommer att drabbas hårt. Det som jag tänker mig då som en pusselbit, en komponent, i det här är en nordisk valuta. Jag skulle vilja ha en kommentar till det.