Fredrik Reinfeldt (Replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoro
Speech number
24
Speaker role
Sveriges statsminister
Date

Herr President! Jag försökte uppmärksamma en tidigare fråga. Jag sade att vi har hög ungdomsarbetslöshet i Sverige. Men jag har inte framställt det som att det är med skattelättnader vi löser detta, utan grundproblemet är det svenska utbildningssystemet. Låt mig också påpeka att vi har haft de här siffrorna i över 20 år.

Låt mig också påpeka en annan sak, som flera analyser i Sverige har visat. Den norska frågeställaren använder siffran 25 procent, och då vill jag bara understryka att vi mäter detta i åldrarna 15-24 år. De flesta 15-åringar i Sverige går i nionde klass. Vad vi då också till hälften mäter är heltidsstuderande ungdomar som söker extrajobb. Det har lite grann hyfsats i den svenska debatten, att vi ändå talar om rätt saker, så att vi inte beskriver heltidsstuderande16-åringar som samma typ av problem som de andra som är unga och saknar arbete efter att ha lämnat gymnasieskolan. Vi behöver de facto göra mer.

Låt mig bara påpeka att jag inte riktigt vet vad slutsatsen av sådant här är, när någon reser sig upp och säger att ”det har kommit en massa till vårt land och utan dem skulle …”. Ja, så kan alla länder resonera. Sverige har i absoluta tal den största andelen ensamkommande flyktingbarn i hela Europa, och det är huvudsakligen tonåringar från Afghanistan som kommer till Sverige. Vi kan alla föra den här typen av resonemang. Jag hoppas att de svenska ungdomarna är välkomna till Norge. Annars får väl Norge hitta på regler som stänger dörrar och gränser. Men jag tror inte att det vore så bra för den norska ekonomin. Bejaka snarare unga människors rörlighet! Säg att det är något bra! Stå inte och peka finger åt varandra kring den här typen av frågor! Det är i alla fall väldigt uppskattat av svenska ungdomar.

Får jag bara säga när det gäller en nordisk valuta: Svenska folket har varit rätt tydliga i en folkomröstning att de, som de nu bedömer, inte ska gå in i någon annan valuta utan behålla sin svenska krona. I det fallet ska vi nog lyssna på svenska folket.