Espen Barth Eide (Replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoro
Speech number
25
Speaker role
Norges udenrigsminister
Date

Tusen takk. Dette er til samme tema og til Vigdis Giltuns spørsmål: Jeg vil først si at jeg er helt enig, vi er svært takknemlige for alle de svenske ungdommene som kommer til Norge og jobber hos oss. For vi har skapt 336 000 nye arbeidsplasser siden 2005, og det er så mange at vi trenger hjelp til å fylle dem med arbeid. Så send gjerne flere, Fredrik. De er hjertelig velkommen!

Men så sier Giltun i neste setning at hun er skeptisk til arbeidsinnvandring, og det er jo litt pussig etter at hun ønsket velkommen alle de svenske ungdommene. Da må man jo lure på om det er slik at de som kommer fra «feil» land, ikke er like velkomne som svensker. Men da har vi noe som heter EØS-avtalen, som gjør at de også er velkomne om de kommer fra Polen eller lenger sør i Europa.

Når det gjelder spørsmålet om trygd, så arbeider regjeringen aktivt for å redusere frafallet i videregående skole. Vi har – som nevnt av andre – en ungdomsgaranti for å legge til rette for arbeidsmarkedstiltak for mennesker under 20 år som ikke finner seg arbeid, og vi er hele tiden opptatt av at det skal være mer attraktivt å finne seg jobb enn å gå på trygd. Det krever svar både innen trygdepolitikken, utdanningspolitikken og helsepolitikken. Som jeg sa innledningsvis, er hele poenget her at for å ha et trygt og godt nordisk velferdssystem, som vi alle her nå har sagt at vi er glad i, så må man ha en politikk for arbeid, slik at både unge og eldre, kvinner og menn, uføre og de som ikke er det, har en sjanse til å delta i verdiskapningen, slik at de kan betale skatt og skape verdier som vi kan bruke til å opprettholde velferdsstaten. Det er jo når dette går rundt, at den nordiske modellen virkelig fungerer.