Kaj Leo Johannesen (Replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoro
Speech number
29
Speaker role
Færøernes lagmand
Date

Tak. Først må jeg komme med en lille korrektion: Vi har ikke indført en flad skat på Færøerne; vi har indført en ny skattestige, hvor der også er en progressivitet indbygget. Det vil sige, at når man har indtægter på 800.000 kr. og opefter, får man en ekstra skatteregning, så der bliver lagt 10 procent ekstra på skatten; når man har indtægter på 500.000 kr. og opefter, får man også ekstra skat, som er på 5 procent Så det er ikke et fladskatsystem, vi har indført.

Vi var kommet i den situation, at vi havde det næsthøjeste skattetryk i Norden, og vi var nødt til at få det ned igen. Og til glæde for den færøske befolkning ser det ud til, at arbejdsløsheden heldigvis er faldet, siden skatten er blevet sat ned, så den er kommet helt ned på 5,1 procent – jeg fik det at vide så sent som i går. Så det går den rigtige vej med arbejdsløsheden, og vi har skabt flere arbejdspladser, siden skatten blev sat ned.

Vi har førhen haft et system, hvor der var en meget lav skat på indtægter. Har man på Færøerne en indtægt på 100.000 kr., er landsskatten 7.000 kr. Så der er ikke så meget at give af på en indtægt på 100.000 kr.; er indtægten 200.000 kr., er tallet noget i retning af 17.000 kr. Så det er også kommunerne, der skal følge med, for vi oplever også en stor fraflytning fra Færøerne, og vi skal over til systemer som dem i Danmark, som har bedre betingelser, når det kommer til skat. Så det er også et spørgsmål for os om at være konkurrencedygtige på arbejdskraft.

Indtil nu ser det godt ud, og ja, vi har et fantastisk velfærdssamfund på Færøerne, hvor de, som tjener 220.000 kr. eller mere, betaler 90 procent af skatteindtægterne på Færøerne. Så vi har et fint velfærdssystem, og andre skulle måske prøve vores skattestige. Tak.