Olemic Thommessen (Replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoro
Speech number
30
Date

Det er en interessant debatt å følge. Det er tydelig at vi har en nokså felles oppfatning om at vi i Norden har en god velferd å beskytte. Så skal vi passe oss for at vi ikke blir altfor selvtilfredse.

Den utviklingen vi ser i verden, handler om en globalisering som i stadig sterkere grad kommer til å utfordre våre velferdssamfunn, med konkurranse på nær sagt alle samfunnsområder. Vi kommer til å bli utfordret når det gjelder forskning, og vi kommer til å bli utfordret når det gjelder verdiskaping på nær sagt alle nivåer.

Spørsmål som er reist i løpet av debatten, som knytter seg til alderssammensetning, til arbeidsledighet og andre sosiale spørsmål, koker ned til hvordan vi i fremtiden skal ivareta den verdiskapingen som kan holde vår velferd oppe. I det bildet er min klare fornemmelse i denne debatten at vi er enige om at vi i det nordiske samarbeidet kan finne frem til samarbeidsformer som vil styrke oss i en felles bestrebelse på å opprettholde denne konkurranseevnen. Det fordrer et sterkere nordisk samarbeid på mange områder. Det betyr i sin tur en konkretisering av arbeidet, men det betyr også at vi må ha et tilstrekkelig økonomisk grunnlag for faktisk å holde samarbeidet oppe. I det bildet er det litt forstemmende å oppleve Danmarks krav om å kutte våre budsjetter med 10 prosent. Det har vært en diskusjon rundt dette.

Da vi møttes på Christiansborg i fjor, var gleden stor over Danmarks offensive holdning – som kommer til uttrykk i den danske regjeringserklæringen. Jeg vil gjerne spørre den danske statsministeren om hva hennes visjon er for det nordiske samarbeidet. Hvordan ser hun for seg at man gjennom kutt skal kunne styrke vår – skal vi si – felles kraft i det nordiske samarbeidet? Hvordan vil et lavere budsjett for det nordiske samarbeidet kunne styrke de fellestiltak vi gjør?

Hvis vi ser på de tilskuddsordningene vi har med tanke på kultur og det sivile samfunn, er det meget, meget beskjedne beløp med tanke på å drive kampanjer. Vi gjennomførte for eksempel en språkkampanje for to år siden på skarve tre mill. kr. Det er ingen penger med tanke på hvordan man reelt sett skal kunne løfte et slikt område. Limet i det nordiske samarbeidet ligger i stor grad i det sivile samfunns nordiske idé om hvordan organisasjonene og kulturlivet fungerer. Det er bekymringsfullt at kutt i budsjettet ytterligere skal svekke den faktiske evnen vi har til å møte utfordringene. Jeg vil heller tro at det vil kreve en omlegging av måten vi arbeider på i disse organene, en styrket konkretisering og en større politisk vilje til faktisk å løfte prosjekter..(presidenten avbryter)