Kimmo Sasi (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
143
Person
Speaker role
Præsidiets talsperson
Date

Fru president! Presidiet och säkert hela församlingen tackar utrikesministrarna stort för en god redogörelse. Den här gången måste jag säga att det finns viktiga fakta om åtgärder i programmet. Vad gäller luftövervakningen av Island är det ett långt steg framåt i den gemensamma utrikes- och försvarspolitiken. Man arbetar också med den digitala säkerheten, det är prioriterat, och man ska även ha ett konventionsnätverk. Det är väldigt viktigt och någonting mycket konkret. För det tredje ska vi samla våra ambassader på vissa ställen, vilket är ett viktigt steg framåt. Vi har goda erfarenheter av Berlin, och modellen kommer att upprepas i andra städer. Det är väldigt fint.

Man kan säga att nu ser vi verkligen att den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken i Norden går framåt. Detta råd har velat att man skulle formalisera det utrikespolitiska samarbetet och man har velat se ett grundande av ett formellt råd för utrikes- och säkerhetspolitiken. Detta har just diskuterats mellan presidiet och utrikesministrarna men är inte i fokus inom den närmaste framtiden. Det viktiga är att informella kontakter mellan de nordiska utrikesministrarna fungerar väl. Vi ska dock inte utesluta att vi någon gång i framtiden inom utrikespolitiken kan ha ett formellt råd.

När det gäller Stoltenbergrapporten är det viktigt att vi verkligen går framåt och har möten mellan presidiet och utrikesministrarna. Det var ett stort steg framåt att de nordiska utrikes- och försvarsministrarna hade ett gemensamt möte i Bodö i september. Jag vill gratulera Espen Barth Eide som tidigare var försvarsminister; han har nu blivit utrikesminister. Det visar att det finns en viss koordination mellan dessa områden. Beträffande Stoltenbergrapporten är det verkligen viktigt att de fem nordiska länderna visar att solidaritetsförklaringen betyder någonting. När vi övervakar det isländska luftrummet visar vi att vi tagit det seriöst.

Jag vädjar till de finska medlemmarna av Nordiska rådet att arbeta för att även Finlands riksdag kommer att godkänna denna politik, som är ett fint uttryck för nordiskt samarbete.

Vad gäller ambassadsamarbetet är det fint att vi i Island kommer att ha gemensamma lokaliteter. Därmed kan vi säga att vi där har en gemensam plattform för samtliga nordiska länder. Det är viktigt att vi i framtiden också kommer att diskutera säkerhetspolitiken i Nordiska rådet. När vi har Nordiska rådets session den 10–11 april i Stockholm är rubriken ”Utrikes- och försvarssamarbetet”. Det kommer mycket lämpligt tidsmässigt.

På det arktiska området vill ministrarna utarbeta den gemensamma arktiska handlingsplanen för alla nordiska länder.