Egil Olli (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
157
External speaker
Egil Olli
Date

Jeg takker for å få komme med informasjon om det samiske arbeidet.

Vi er jo et folk som bor i fire land, og vi har et folkevalgt organ i tre av de fire landene. De russiske samene har foreløpig ikke sitt eget parlament.

Jeg heter Egil Olli og er president i det norske sametinget, men for tiden også leder av Samisk parlamentarisk råd.

Det har vært veldig interessant å høre på debatten både i går og i dag, for eksempel. om den nordiske modellen. Som medborger i Norden vet jeg hvor viktig dette er. Dette er selvfølgelig også like viktig for samer som for andre, og jeg hadde ønsket at alle folk og urfolk i verden fikk ta del i denne velferden.

Som samer har vi mange felles utfordringer. Vi bor i fire land, og det er statsgrensene som har skilt oss i ettertid. Som samer har vi felles utfordringer over landegrensene, som jeg sa, og som et folk i fire land arbeider vi for å fremme samers og urfolks rettigheter og interesser. For å oppnå dette arbeider vi for gjennomføring av samers og urfolks selvbestemmelse i samsvar med internasjonalt anerkjente normer for urfolks rett til selvbestemmelse – dette for å sikre at utviklingen av det samiske samfunn skjer i samsvar med samenes egne behov, verdier og prioriteringer.

Blant de sakene som er veldig viktige, og som har vært nevnt, er mineraler. Det er en viktig sak for samene. Den berører veldig mange samiske områder og den samiske næring og også forvaltningen generelt. Nordisk samekommisjon er et prosjekt der samene og nasjonalstatene i praksis sammen skal finne løsninger som er i samsvar med disse prinsippene. Prosessen er i god gjenge nå, og det pågår forhandlinger. Vi har også samarbeidsprosjekter mellom sametingene når det gjelder språk, og vi har startet et prosjekt der det samiske språket skal utvikles. Der setter vi ressursene sammen for å få best mulige resultater. For språkene går jo ikke langs grensene. De samiske språkene går på tvers av grensene. Derfor er det veldig viktig for oss.

Arktisk Råd er også en veldig viktig sak for oss. Samene har sin plass der, men representert gjennom Samerådet. Sameparlamentene har ikke fast plass, men vi fra norsk side har i hvert fall fått være med Utenriksdepartementet og utenriksministeren dit. Jeg håper at også de andre får være med i delegasjonen.