Henrik Old (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
159
External speaker
Henrik Old
Speaker role
Vestnordisk Råd
Date

Fru præsident. Fra Vestnordisk Råds side er vi bekymrede for den udvikling, som makrelstriden mellem Færøerne og Island på den ene side og Norge og EU på den anden side har taget. Sagen er, at EU med støtte fra Norge har besluttet at indføre sanktioner mod færøsk og islandsk fisk på det europæiske marked, fordi vi fisker makrel, som i store mængder er inde på vores område.

Er der nogen, der kan svare på, hvad vi skal gøre på Færøerne, hvis vi ikke kan fiske noget af den fisk, som er på vores område? Jeg skal takke Nordisk Ungdomsråd for deres støtte og også bekymring for udviklingen.

Vi mangler at forske mere i makrellen. Hvorfor findes makrellen i så store mængder i færøsk, islandsk og nu også grønlandsk farvand, ja, over hele Nordatlanten? Der forskes kun i de områder, hvor makrellen har været. Der er ingen, der forsker i, hvor makrellen er i dag. Der er ingen, som forsker vest for Island, der er ingen, som forsker i grønlandsk farvand, og det er stærkt beklageligt, for når der er makrel i så store mængder, som vi har oplevet nu, må der være sket et eller andet pludseligt i makrellens udvikling. Det er nødvendigt, hvis der skal være nogenlunde balance i det hele, at man fisker en del. Vi taler stadig væk om en lille andel af fisken, når det kommer til Færøernes, Islands og nu også Grønlands del.

Det kan ikke undgås, at tanken om, at forskningen er blevet mere politisk, også strejfer en. Der har været enkelte norske forskere, som har sagt, at den vej, vi går nu, er forkert. Den er helt gal, for makrellen har spredt sig ud over enorme områder. Det kan ikke passe, at man Fra EU’s og norsk side ikke har andre midler end at sætte tiltag i værk, som nægter os at losse fisk i danske og norske havne. Ellers må jeg også sige, at den norske boykot har været vældig positiv for udviklingen på arbejdspladserne på Færøerne. Tak.