Knut Storberget (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
315
Speaker role
Medborger- og Forbrugerudvalgets talsperson
Date

Dette dreier seg nok om en større gruppe mennesker enn det samordningsministeren fra Sverige nå legger til grunn. Dette handler i veldig stor grad om mennesker – helt ordinære mennesker – med ordinær økonomi som faktisk har møtt sitt livs største grensehinder.

Jeg vil bare så sterkt jeg kan, få lov til å oppfordre den svenske samordningsministeren til å ta et initiativ i egen regjering for å rette opp den tydelige misforståelsen denne saken dreier seg om, at det bare gjelder et fåtalls mennesker. Det er mange som er blitt rammet av denne saksbehandlinga, og som er blitt satt i et økonomisk uføre. Det bidrar til å forringe livskvaliteten, og har også gjort sitt til at hus og eiendom er blitt satt over styr.

Jeg mener det er én farbar vei ut av en sånn sak, og det er ikke å henvise disse pensjonistene til en risikabel og kostnadskrevende prosess i domstolene. Det bør være et politisk ansvar å få ryddet opp i dette. Det er ikke bare usikkerhet rundt hvor mange mennesker dette dreier seg om, men det er også stor usikkerhet knyttet til den informasjonen som er gitt.

Jeg sitter med dokumenter som viser at svenske skattemyndigheter også i skrift klart har erklært det som pensjonistene påberoper seg. Det vil jeg overlevere til samordningsministeren, slik at man nå kan ta et grep i den svenske regjeringen så man får ryddet opp, får fram faktum når det gjelder omfang, får fram faktum om hva slags informasjon som er gitt, og ikke minst får gitt disse menneskene den kompensasjonen som kreves for at rettferdigheten skal komme disse menneskene til gode.