Ann-Kristine Johansson (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
316
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppe
Date

Herr president! Jag vill tacka Ewa Björling för rapporten och samtidigt understryka att jag är fullt medveten om att skattefrågor inte ingår i den svenska samarbetsministerns ansvarsområde utan i finansministerns ansvarsområde. Jag förutsätter att Ewa Björling tar med sig de synpunkter som framkommer under debatten tillbaka till den svenska regeringen.

Jag har blivit kontaktad av många av de människor som har hamnat i kläm. Nordiska rådet har tagit emot många berättelser från många människor som får gå från hus och hem. Flera av dem sitter här i dag på åhörarplats och lyssnar på debatten och hoppas från åtgärder från den svenska regeringen. Jag önskar att jag kunde läsa upp några av de berättelser som jag har fått ta del av, men tiden tillåter inte att jag gör det. Låt mig i stället ge en sammanfattning av berättelserna.

Ett gift par från Norge sålde 2011 sitt hus, betalade sina lån och köpte hus i Sverige. Innan de tog detta steg hade de under ett år ringt till Skatteverket i Sverige och till Skatteetaten i Norge för att ta reda på vilka skatteregler som gäller. Vid alla dessa telefonsamtal fick de beskedet: När ni får er pension från Norge och betalar skatt i Norge ska ni inte betala skatt i Sverige. Enligt deras berättelse ringde de sju åtta gånger. Efter flytten kontaktade de Skatteverket i Sverige för att höra om de inte skulle lämna in en inkomstdeklaration. Svaret var: Nej, ni ska inte lämna någon sådan för ni beskattas i Norge.

Detta är en fråga som bara kan lösas politiskt. Jag förutsätter därför att den svenska regeringen tar frågan på allvar och löser den situation som norska pensionärer har hamnat i.

Jag vill skicka med dig några frågor till den svenska regeringen; Ewa Björling: Skulle man åtminstone kunna tänka sig att personer som har upplevt att de har blivit felinformerade och som bevisligen har deklarerat i fel land kunde peka på det som bevis på att Skatteverkets muntliga information har varit vilseledande? Är den svenska regeringen villig att ta initiativ till en genomgång av de deklarationer som har lämnats i Sverige av personer som har flyttat från Norge till Sverige under tidsperioden den 1 januari 2009 till inkomståret 2012?