Kristina Persson (Svar på spørgsmål)

Tietoja

Speech type
Kysymykseen annettu vastaus
Speech number
156
Speaker role
Sveriges samarbejdsminister
Date

Vårt samarbete här kallas Nordbuk. I år firar FN:s barnkonvention 25 år, och jag har hört att det i samband med Nordiska Rådets session har varit ett seminarium med anledning av det för att uppmärksamma arbetet. Den nya svenska regeringen har tagit beslut om att vi ska införa FN:s barnkonvention som lagstiftning i svensk lag. Det kanske vore någonting att följa efter för andra som inte har gjort det.

Under det svenska ordförandeåret, förra året, genomfördes en förstudie om barnfattigdom i samverkan med Nordens välfärdscenter. Nordens välfärdscenter har också under detta år fått ett utvidgat uppdrag att ta fram konkreta exempel på hur man ska bekämpa barnfattigdom. Vi ser naturligtvis detta som en väldigt angelägen fråga.

Man arbetar också med en översyn av Nordiska ministerrådets strategi för barn och unga i Norden. Här kommer vi att få fram mer material och inspel för vårt samarbete.

Vi har också haft en rikskonferens som uppföljning av det nordiska arbetsmarknadsministermötet våren 2013. Den nordiska rikskonferensen hade just fokus på ungas situation på arbetsmarknaden, unga och arbetslösheten. Det var en officiell konferens inom ramen för vårt ordförandeskap, och 900 människor deltog och diskuterade de ungas situation från många olika perspektiv, både utbildning och arbetsmarknad.

Jag hoppas att detta arbete kommer att fortsätta.