Kristina Persson (Svar på spørgsmål)

Tietoja

Speech type
Kysymykseen annettu vastaus
Speech number
170
Speaker role
Sveriges samarbejdsminister
Date

Herr president! Annicka Engblom nämnde själv Nordjobb, som är ett väldigt värdefullt inslag i vårt samarbete och som fungerar väldigt bra. Från svensk sida har vi haft väldigt många ungdomar som har varit ute på praktik. Det finns inslag som är väl fungerande och uppskattade i dag. Vi hoppas att det kommer att kunna fortsätta.

Island följer upp detta under sitt ordförandeskap. Man anordnade en konferens på det här temat under september, som belyste frågorna ytterligare. Det finns också en särskild rapport som har tagits fram och som fokuserar på insatser för utsatta unga med goda exempel från den nordiska arbetsmarknaden. Den har också getts ut i populär version. Jag har själv inte sett den än, men den är översatt till alla nordiska språk för att skapa ökad synlighet och medvetenhet om företagens betydelse för att råda bot på ungdomsarbetslösheten.

Detta att man sprider kunskap om goda exempel är väldigt värdefullt, och samspelet med näringslivet är av yttersta betydelse för vår nationella arbetslöshet och för vårt utbyte av praktik mellan länderna. Jag vet att Danmark planerar att fokusera på just ungdomsarbetslösheten under sitt ordförandeskap. Jag är full av förhoppningar om att vi kommer att komma vidare i den här frågan.