Carsten Hansen (Svar på spørgsmål)

Tietoja

Speech type
Kysymykseen annettu vastaus
Speech number
172
Speaker role
Danmarks samarbejdsminister
Date

Tak til Steen Gade for at sætte fokus på det her område. Det er klart, at de nordiske lande har en meget, meget stærk tradition for at harmonisere på et højt niveau. Det er selvfølgelig noget af det, vi skal arbejde videre med, og herr Steen Gade er godt opmærksom på den nye model, hvor hvert land har sin egen repræsentant, med komitéerne, der sidder i de enkelte lande og melder ind. Jeg synes, vi har fået et meget, meget fint instrument nu.

Det, som vi også gerne vil i formandskabsperioden sammen med vores kollegaer, er at sætte yderligere tryk på. Som den danske statsminister sagde i går, vil vi på hvert eneste ministerrådsmøde, uanset om det er fagministre eller samarbejdsministre, tage grænsehindringerne op. Så vi vil gerne have et meget, meget stærkt fokus på det her, også fordi vi fra dansk side – og det tror jeg min kollega er enig i – mener, at det mange gange bliver en barriere for vækst.

I forhold til en screeningsproces er jeg i hvert fald åben over for at se på det i det videre arbejde. Lad os kigge på, hvad vi kan gøre. Og så vil jeg bare sige, at der jo kan være enkeltområder, hvor det er muligt, at man finder et niveau, som passer alle landene, hvis vi skal fjerne hindringer der. Men generelt vil jeg godt sige, at fødevaresikkerhed og miljø har vi nogle meget høje standarder for. Der er jeg principielt enig med herr Steen Gade. Men der er nogle enkelte eksempler på, at der er uenigheder mellem landene om, hvad der er sikkert, og hvad der er godt. Jeg tror, vi i det danske parlament, det danske Folketing, diskuterede noget med hensyn til branddøre, hvor vi har nogle ekstra høje krav i Danmark i forhold til de øvrige nordiske lande, og der må vi jo i det videre arbejde se, om vi kan finde en løsning. Men generelt vil jeg sige: Ja, lad os harmonisere på så højt et niveau som muligt, for det er det, der gør, at vi også kan konkurrere ude i verden og blive et foregangsland.