Håkan Jonsson (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
205
External speaker
Håkan Jonsson
Speaker role
Præsident for Samisk Parlamentarisk Råd
Date

Ärade presidenter, ärade ledamöter i Nordiska rådet och gäster! Samiskt parlamentariskt råd, SPR, är en konstitutionell institution mellan sametingen i Sverige, Norge och Finland. Även det ryska sametinget är med som observatör. Vår avsikt är att det snarast möjligt ska få ett permanent medlemskap, även om det inte är erkänt av den ryska staten.

Samiskt parlamemtariskt råd kan nästan jämföras med Nordiska rådet. Men det finns en skillnad, och det är att vi samer är ett folk. Vi arbetar också med frågor som går över landsgränserna, även om de konstruerats på senare tid, vilket innebär att det här arbetet är otroligt viktigt.

De frågor som diskuteras i dag är bland annat en nordisk samekonvention. Detta arbete har av olika skäl försenats. Det ska vara klart 2016. Vi hoppas att vi kan hålla tiden, även om jag tror att det blir försenat. Konventionen har största betydelse för det samiska folket, eftersom den ger oss större möjligheter att upprätthålla och förstärka våra samiska näringar och kulturer. Våra samiska traditioner bygger på att vi kan ha ett eget självbestämmande och förvalta våra marker.

Ett annat samarbetsprojekt är Giellagaldu. Det är ett gemensamt språkprojekt som bygger på att vi tillsammans kan revitalisera och arbeta med våra samiska språkvarianter. Eftersom språken går i östvästlig riktning och är oberoende av landsgränserna är det viktigt att arbetet sker mellan de olika nordiska sametingen. Tyvärr saknas ekonomiska medel, och vi hoppas att Nordiska rådet kan vara behjälpligt med att finna lösningar på problemet.

En annan fråga som livligt diskuteras inom Samiskt parlamentariskt råd är resolutionen från FN:s urfolkskonferens som antogs av generalförsamlingen den 22 september i år. Slutdokumentet fokuserar på att staterna aktivt ska delta i arbetet med att implementera FN:s urfolksdeklaration i nationell lagstiftning. Det var mycket glädjande att de nordiska länderna var mycket aktiva i den process som föranledde slutdokumentet i förarbetet. Vi hoppas nu att de nordiska staterna kommer att vara lika aktiva i framtiden och tillsammans med samerna för att finna och utforma mekanismer som implementerar FN:s urfolksdeklaration i de nationella lagstiftningarna.

Slutligen: Vi håller på att utarbeta en ansökan, som inom kort kommer att inlämnas till Nordiska rådet, om att få bli permanenta medlemmar och inte bara observatörer, vilket innebär att vi i dag inte kan delta i debatterna och inte heller i de viktiga utskottsarbetena.

Det var väldigt tråkigt i går att vi från Samiskt parlamentariskt råd inte hade möjlighet att ställa frågor till statsministrarna. Vi tror emellertid att Nordiska rådet för framtiden ska ge Samiskt parlamentariskt råd fullvärdigt medlemskap, precis på linje med den internationella acceptans som i dag råder för urfolksrätt bland världens länder.

Med detta korta anförande tackar jag för att Samiskt parlamentariskt råd får närvara som observatör, men som sagt hoppas vi på ett permanent medlemskap vid nästa session.