Børge Brende (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
235
Person
Speaker role
Norges udenrigsminister
Date

Takk til min kollega, den islandske utenriksministeren, for redegjørelsen, og jeg kan også slutte meg til hva mine andre nordiske kolleger har sagt så langt.

Sammenlignet med den situasjonen vi sto overfor i fjor da vi møttes i dette forum, er vi nå stilt overfor et sikkerhetspolitisk landskap som er i endring. I vårt sørlige nabolag aspirerer terrorister til statsdannelse. I Europa ser vi igjen bruk av militær tvangsmakt, en form for tvangsmakt vi ikke har sett siden andre verdenskrig.

Transnasjonale sikkerhetsutfordringer – som organisert kriminalitet, sjørøveri, epidemier, som ebola, og digitale trusler – kompliserer bildet ytterligere og viser at også truslene er globalisert. Terroristtrusselen fra ISIL, Russlands handlinger i Ukraina og de globale sikkerhetsutfordringene utfordrer dagens verdensorden og våre felles verdier. Skal vi møte dette, kreves det brede internasjonale tilsvar. Her kan Norden bidra.

Vårt nordiske fellesskap har fått utvikle seg i over 50 år. Vår region har fått leve i fred i lang tid med sterke demokratiske tradisjoner, godt utbygde velferdsstater og med fokus på likestilling og like rettigheter for alle. Det er derfor en stor fordel at det nordiske samarbeidet på det utenriks- og sikkerhetspolitiske området har blitt revitalisert. Nytt fra 2012 er at de nordiske utenriks- og forsvarsministrene har felles møter. Samtidig utvider vi samarbeidsområdene og tematikken. Den nordiske dialogen er viktig. Betydningen av en god forståelse og samkjøring mellom NATO og EU kan i disse dager knapt overvurderes. Her har de nordiske land en særskilt viktig oppgave. I internasjonal sammenheng er det mange som ser på det nordiske samarbeidet som en modell for et moderne regionalt sikkerhetssamarbeid. Den nordisk-amerikanske dialogen om globale sikkerhetsutfordringer er et annet eksempel på vår relevans og interesse utenfor Norden.