Vigdís Hauksdóttir (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
245
External speaker
Vigdís Hauksdóttir
Speaker role
Vestnordisk Råd
Date

Jeg vil gerne orientere om Vestnordisk Råds arbejde, og især fra vores årsmøde i Island i september. Her var vestnordisk samarbejde, blandt andet om sundhed, sager om arktisk samarbejde, fiskeri, uddannelse og kultur på dagsordenen.

Rådet vedtog to rekommandationer, hvoraf den ene er hentet i det nordiske system. Rekommandationen giver et valgt medlem af Vestnordisk Råd mulighed for at stille spørgsmål til medlemslandenes ministre, som angår det vestnordiske samarbejde. Med den mulighed håber vi at vores medlemmer vil rette fokus på det arbejde i regeringerne, som angår de vestnordiske emner eller det vestnordiske samarbejde.

I den anden rekommandation opfordrer Vestnordisk Råd landenes regeringer til at samarbejde om tiltag, der skal reducere udledningen af svovlpartikler i skibstrafikken. Det gør vi, fordi befolkningerne i kystområder er særlig udsat for svovlforureningen fra skibstrafikken. For kystlande som de vestnordiske lande er der derfor god grund til at sætte fokus på, hvordan vi kan bidrage til at reducere denne forurening.

Årsmødet vedtog også at anmode Nordisk Råds Præsidium om at tage rekommandationen til behandling i Nordisk Råd i det øjemed, at der udformes en anbefaling til regeringerne om at opfylde rekommandationens hensigt. Vi er glade for at konstatere, at rekommandationen er i god overensstemmelse med forslag A/1593 om tiltag til at lette implementeringen af EU’s svovldirektiv. Vi håber, at vi ser forslaget blive vedtaget i Nordisk Råd.

På Vestnordisk Råds årsmøde er der også livlig debat, og det var her, vi vedtog to udtalelser, som i høj grad også kan vedkomme de øvrige nordiske lande.

I den første henstillede rådet til, at Færøernes landsstyre og Islands regering støtter Grønlands ønske om at blive optaget i kystnationernes forhandlinger om pelagisk fisk, således at Grønland bliver kystnation på lige fod med de nuværende. De tre vestnordiske lande har i de sidste år oplevet, at fiskearter bevæger sig på tværs af fisketerritorier. En af de fiskearter, som nu findes i enorme mængder i vestnordiske farvande, er makrel. Færøerne og Island har som andre lande, hvor makrel forekommer, fisket af bestanden. Af disse grunde deltager de i kystnationernes forhandlinger om fordeling af makrelkvoter. Vestnordisk Råd har med interesse fulgt med i Grønlands forsøgsfiskeri af makrel samt i den forskning, der er foretaget, og som viser, at makrel også findes i enorme mængder i grønlandsk farvand.

I den anden udtalelse understreger rådet, at de vestnordiske lande har ret og pligt til at udnytte alle havets levende ressourcer på en bæredygtig måde. For mange har hval-, sæl- og grindefangst livsvigtig betydning i befolkningernes naturalieøkonomi. Derfor henstilles der til landenes regeringer om i fællesskab at lægge en informationsstrategi og en forskningsstrategi, som har til formål at fremme forståelse i verden for fangstkulturens værdier i Vestnorden.

Tak for ordet.