Hans Wallmark (Svar på replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoroon annettu vastaus
Speech number
249
Person
Date

Jag håller mycket med om det som sades i föregående replik, såtillvida att jag tycker att vi kan fördjupa väldigt mycket i nordisk kontext. Det gör vi i Nordefco när det gäller materielinköp, och specifikt kan i fråga om övning och annan verksamhet mellan Sverige och Finland.

Jag håller också med om att det är varje land som självt måste bestämma sin egen kurs försvars-, säkerhets- och utrikespolitiskt. Det är Norge som avgör när det landet ska bli medlem av EU. Det är Sverige som avgör när vårt land ska bli medlem av NATO, och likaså Finland.

För min del är det tre kriterier som är viktiga att få uppfyllda.

Det ena är att det måste finnas en folklig uppslutning för det i mitt land. Det kom en opinionsmätning i dag som visade att det var 37 procent, tror jag, som var för och 36 procent som var emot, så det förändrar sig sakta men säkert och i rätt riktning.

Det andra kriteriet är att det måste finnas en parlamentarisk uppslutning. Som jag nämnde är det två av riksdagens åtta partier som är för det. Det behövs några till. Just därför skulle jag vilja ha den där frågan formulerad på danska och norska till svenska socialdemokrater: Nå, varför är ni inte med i NATO? Vi måste ha med oss fler partier för detta.

Det tredje är att jag gärna skulle vilja se en koordinering med Finland. Men ytterst måste det beslutet fattas av Finland och inte av Sverige. Men jag gör det gärna, som ett brödrafolk till ett annat.

Avslutningsvis var det frågan om värnplikt, och det är mycket intressant. Där är det också så att varje land har valt olika ordningar. Sverige har sin, Finland och Norge har sin och Danmark har en egen. Vi ser också i de baltiska republikerna att Estland har sin egen medan Lettland och Litauen har valt andra lösningar. För mig är det viktigt att man måste hitta en balans mellan kvalitet och kvantitet. Jag tror att de kommande åren kommer att vara väldigt materieltunga i Sverige, och då förordar jag kvaliteten framför kvantiteten. Jag tror att stridsflygplan, ubåtar, missiler och den typen av saker kommer att kosta pengar, så i valet mellan kvalitet och kvantitet står jag på kvalitetens sida.