Håkan Svenneling (Replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoro
Speech number
250
Date

Att Hans Wallmark vill ha fler vänner som är för att Sverige ska gå med i NATO är väl inte så förvånande, med tanke på hans inlägg. Men jag tror att man ska ha klart för sig att den bild som Hans Wallmark målar upp inte riktigt är hela bilden av den svenska NATO-debatten.

Vi har precis gjort oss av med en borgerlig regering i Sverige, och ett av den regeringens sista uppdrag – ett rent beställningsjobb från den gamla regeringen – var att få till en NATO-positiv utredning som moderater och folkpartister skulle kunna dunka i huvudet på sina politiska motståndare.

Jag är inte av samma uppfattning som Hans. Jag tror inte att Sveriges väg är att gå med i Nato, eller för den delen Finlands väg. Det skulle bara höja tonläget runt Östersjön och snarare försvåra den allvarliga situation som vi befinner oss i. Jag tror att vi i Sverige behöver flytta tillbaka fokus till Norden för att trygga vår säkerhet här, i stället för att flänga runt i världen som tidigare under Hans Wallmarks regering.

Jag håller ändå med Hans när han i sitt anförande säger att det är viktigt att samarbeta i Norden. Men jag ser inte att lösningen är att gå med i NATO.