Steen Gade (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
304
Person
Date

Tak. Jeg siger også tak for indlægget og vil først gerne rose Stoltenbergrapporten for, at den bygger så meget på en masse pragmatiske ting, man kan gøre, men i virkeligheden har et langsigtet perspektiv. Det er vel derfor, at der faktisk er en del af det, der er kommet igennem.

Det næste, der er tale om, er så en kommission, og det tror jeg også vil være rigtigt. Men det er jo en kompliceret og måske en stadig mere kompliceret situation, Norden er i, hvis vi ser 10 år frem. Situationen i forhold til vores nabo mod øst fører jo til, at EU vil forstærke sit samarbejde; EU vil forstærke sit politiske samarbejde, sit sikkerhedspolitiske samarbejde og sit forsvarspolitiske samarbejde. Vi har NATO, som – vi ved det ikke, men det vil være mit gæt; og Stoltenberg har jo nogle kontakter der – også vil dreje sit fokus tilbage til det gamle NATO-område. Vi har Arktis, som er et område, som er usikkert, og som derfor trænger til en form for sikkerhed.

Så mit spørgsmål er i virkeligheden: Den kommission må jo også se på alt det her og på, hvordan det nordiske passes ind i, at de andre strukturer, vi arbejder i i forskellige konstruktioner i Norden, forstærker deres fokus på de her områder, og den må se på, hvordan vi finder vores rolle her.

Jeg husker, da du var udenrigsminister og var i København i 1990’erne, og jeg tror, vi spurgte dig om, hvornår Norge blev medlem af EU. Så svarede du fuldstændig ærligt – og jeg tror, du havde ret: Det bliver ikke, før den sidste stat i det gamle Jugoslavien er blevet medlem af EU. Og det er jo ikke sket endnu. Så vi er jo nok nødt til at operere med, at vi er forskellige steder. Men jeg siger bare, at udfordringen med, at vi er forskellige steder, og hvordan vi får det til at hænge sammen og blive koordineret, bliver større og større i de kommende år. For ellers bliver vi jo et bytte, hvis der bliver en kold krig. Så deler Rusland os jo op og giver nogle fordele og fratager andre noget og den slags ting.