Sara Karlsson (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
322
Person
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppes talsperson
Date

Herr president! Kära nordiska vänner! Den här diskussionen är inte ny, och det är på förekommen anledning som det här förslaget ligger på vårt bord i dag. Som framgår av förslaget är bakgrunden en konflikt som har pågått en längre tid. Den konflikten måste lösas. Det kommer inte att ske här i Nordiska rådet, och det bör inte heller göra det. Men vi kan som en del av det nordiska samarbetet bidra och ge stöd till en lösning.

Jag tycker att det är viktigt att påminna om att vi här inte har beslutanderätt i fråga, inte i någon fråga. Allt vi diskuterar här rör frågor som det fattas beslut om i andra forum. Poängen är att i den här konstellationen hitta samarbeten och vägar framåt i för Norden viktiga frågor. Hållbar förvaltning av naturresurser är en för Norden viktig fråga.

Jag tycker också att det är viktigt att påminna om att förslaget inte bara fokuserar på den konflikt som beskrivs i underlaget. Utskottet har tagit ett bredare grepp och i det också tagit fasta på de förändrade förutsättningar som kommer av ett förändrat klimat. Jag menar att det är viktigt att vi tar oss vidare i den här frågan, och jag stöder därför förslaget till beslut.