Gunvor Eldegard (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
359
Speaker role
Socialdemokratiske gruppe
Date

I dag kan vi lese at de nordiske landene faktisk er på topp når det gjelder kvinner – det er der det er best å leve for kvinner. I Global Gender Gap er de fem første landene Island, Finland, Norge, Sverige og Danmark. Det er bra. Vi kan være stolte av det, men vi kan ikke hvile og slå oss til ro med det, for vi må verne om de resultatene vi har oppnådd. I Norge har vi sett, etter å ha fått en veldig konservativ regjering, at mange likestillingsspørsmål blir truet. Først prøvde man seg med at leger skulle få lov til å reservere seg mot å henvise unge jenter til abort. Da våknet jentene i Norge, og 15 000 stilte opp i 8. mars-tog og sa at dette vil vi ikke være med på. Regjeringen trakk forslaget, det er jeg veldig glad for. Andre saker er reduksjon i pappaperm og færre barnehageplasser. Det sier meg at vi er nødt til å jobbe videre med likestilling. Et punkt som er veldig viktig for meg, er likelønn og det kjønnsdelte arbeidsmarkedet.

Det er gjort en stor undersøkelse i Danmark om hvorfor det fortsatt ikke er likelønn, etter all den jobbingen vi har gjort. Svaret er at i de yrkene som kvinnene velger, er det ofte dårlig lønn – og menn har høy lønn. Det sier meg at da må vi, i tillegg til å jobbe med likelønn, jobbe med utdanningsvalg for ungdommen vår. Da vil vi gi ungdommen vår dobbelt så mange muligheter, og det synes jeg er noe som de fortjener.

Jeg husker at fra 1985 til 1989 hadde Nordisk ministerråd et eget prosjekt som het Bryt barrierene, for å prøve å gjøre noe her. Jeg synes det er på tide at vi fortsetter å jobbe med spørsmålet.