Håkan Svenneling (Replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoro
Speech number
362
Date

Paula Bieler har ingen lätt uppgift med att bedriva en rasistisk jämställdhetspolitik i denna kammare, varken i Sveriges riksdag eller i Nordiska rådet. Det är ganska svårt när man väljer att blunda för strukturer, inte ser de strukturerna i samhällena och inte ser det behov som finns av en jämställdhetspolitik som vågar problematisera och lyfta fram de strukturerna.

Det är tydligt när Paula säger att man tycker att det är för mycket kvinnor som är normen i arbetet mot våld i hemmen, mäns våld mot kvinnor. Det är nästan uteslutande män som slår kvinnor och i väldigt liten utsträckning kvinnor som slår män. Jag vågar påstå att om vi inte ser den strukturen kan vi inte heller arbeta mot den.

Det andra är skillnaden i lön mellan kvinnor och män. Jag vågar påstå att i den bästa av världar skulle kvinnors löner öka så att de kom i kapp männens löner på ett effektivt och smart sätt. Men den utveckling vi har sett under de 40 år som Nordiska rådet har jobbat med jämställdhet och det vi har sett tidigare visar att kvinnors löner inte ökar automatiskt. Mäns yrken är alltid löneledande. Det gör att ju fler män man får in i en yrkeskategori, desto snabbare ökar löneutvecklingen för den yrkeskategorin.