Gunvor Eldegard (Hovedindlæg)

Tietoja

Speech type
Varsinainen puheenvuoro
Speech number
368
Date

Jeg er helt enig med forrige taler i at det er bra med engasjement. Vi er også veldig enige om at et kjønnsdelt arbeidsmarked er et av de viktigste punktene som vi må få gjort noe med. Der er forrige taler og jeg veldig enige.

Men jeg vil jo også si at det er ikke så mange år siden vi hadde veldig, veldig få kvinner i styrene i børsnoterte selskaper i Norge. Vi tok og gjorde et grep og sa at det i styrene i børsnoterte selskaper skulle være minst 40 prosent av begge kjønn. Dette har ført til at alle børsnoterte selskaper har dette i styrene sine, og de er faktisk veldig fornøyd med det, og det går veldig bra. Og jeg håper også, som forrige taler, at dette på en måte er noe som vedvarer av seg selv, men jeg tror likevel det er viktig å holde på tiltak.

Når det gjelder vold mot menn, så har det – selvfølgelig – vært et tema for eksempel i Norge, og vi har krisesenter for kvinner og vi har krisesenter for menn, og det skulle bare mangle, det er et viktig tema du tar opp der. Men jeg vil si at det å jobbe for likestilling, handler ikke om at jeg jobber mot vold mot menn – det er faktisk to sider av samme sak – og det tror jeg er kjempeviktig.

En annen ting som vi ser: I 1993 begynte vi å ha pappaperm i Norge. Da var det veldig få menn som tok ut permisjon. Nå er det 80-90 prosent av alle menn i Norge som tar ut permisjon. Det viser at det å gjøre tiltak endrer strukturer, og det er positivt, men vi er nødt til å ta vare på det, for jeg tror faktisk at hvis vi tar bort alle reguleringer, så vil vi få en reversering.