Paula Bieler (Replik)

Tietoja

Speech type
Vastauspuheenvuoro
Speech number
369
Person
Date

Herr president! Vi har ganska mycket samma diskussion i Sverige just nu just kring just kvotering, bland annat till bolagsstyrelser. Diverse partier har hotat med att om vi inte når en viss procentsats ska vi kvotera via lag och se till att alla företags bolagsstyrelser har samma procentsats av bägge kön.

I likhet med vad som sades i tidigare inlägg från talarstolen vill jag för min del bli sedd för den jag är, det jag har presterat och den erfarenhet jag har, inte för att jag är kvinna. Jag är rädd för att om jag får en position, om vi har aktiv kvotering, kommer min dotter att få slåss med synen att mamma hamnade på sin position för att vi hade lagar om kvotering och inte för att hon var duktig. Vi kommer att förstärka de strukturer vi har, att kvinnor bara kan ta sig in någonstans om de kvoteras och inte för att de ses som individer med sina egna kompetenser.

Jag vill också framhålla, precis som du nämnde, att vi har legat efter under lång tid. Kanske måste man då inse att det inte är så märkligt om det tar lite längre tid att få in kvinnor på vissa områden, just för att det inte är lika lång tid vi har arbetat och inte lika lång tid vi har studerat. Det är mycket som ligger till grund, som erfarenheter, för att få exempelvis poster i bolagsstyrelser.