Annicka Engblom (Indlæg)

Tietoja

Laji
Puheenvuoro
Puheen numero
247
Henkilö
Speaker role
Medborger- og Forbrugerudvalgets talsperson
Päivämäärä

Herr president, deltagare och åhörare! Gränshinder är det som sätter upp hinder mellan våra länder när det gäller att bo, verka och leva. Ett tydligt exempel på det är en lång, tråkig och seglivad historia. Jag kommer naturligtvis att ta upp berättelsen om våra norska pensionister. Det är de norska pensionärer som i årsskiftet 2008/2009 flyttade till Sverige, där priserna på bostäder och skatterna var lägre. Sedan inträdde det nordiska skatteavtalet. Från Sveriges sida drog vi ut på det i det längsta, men vi gick med på det.

Tyvärr var det så, precis som många pensionärer har varit ute i medierna och talat om – och de har även uppvaktat många av våra ministrar – att de drabbades av skatt i efterhand. De har ansett sig vara felinformerade av det svenska Skatteverket.

Det är förfärliga historier. Detta är våra gemensamma medborgare, och detta har inte bara inträffat i dåtid. Det inträffar as we speak. Och det sker inte bara mellan Sverige och Norge, utan också mellan Sverige och Finland.

Under sessionen i Stockholm ställde medborgar- och konsumentutskottets talesperson i frågan frågor till Kristina Persson. Hon var då bara en månad gammal på jobbet. Nu har det gått ett år. Jag hade önskat att hon hade varit här, men jag har till min glädje Elisabeth här, som lyssnar – samarbetsministern från Norge. Vi måste få en lösning på detta, särskilt eftersom det fortgår. Det ligger uppenbarligen en systematisk problematik vad gäller felinformation här. Det är flera av våra medborgare, och inte de ekonomiskt starkaste, som hamnar mittemellan. Detta måste få en lösning. Vi från Nordiska rådet och medborgar- och konsumentutskottets sida kommer åtminstone inte att ge upp.