Eygló Harðardóttir (Indlæg)

Tietoja

Speech type
Puheenvuoro
Speech number
396
Speaker role
Nordisk samarbejdsminister samt Social- og Boligminister
Date

Herr president! Jag vill tacka för kommentarerna och den dialog vi har haft här om det nordiska samarbetet om funktionshinder. När det gäller kommentaren om utbildningens ställning i handlingsplanen svarar jag inte nu, men vi kommer att ta upp detta och kolla varför vi inte startar det på det sätt vi väldigt gärna vill.

Jag vill också säga att vi har fått viss utvärdering av rådet för nordiskt samarbete för funktionshinder. En av de saker jag reagerar på när jag ser över de punkter som har kommit fram är att även om funktionshinderrådet håller på att fylla sin funktion väl som rådgivande instans till Nordiska ministerrådets olika sektorer verkar det som att kännedomen om vad funktionshinderrådet kan göra inte är tillräckligt bra inom det nordiska samarbetet. Kännedomen anses alltså vara låg, och kontakten med oss som sitter i Nordiska ministerrådet är alltför begränsad. Det måste vara en aktör som verkar inom alla politikområden.

Jag tycker att det är ganska intressant att detta liknar den kritik vi hade före förändringarna. Vi måste nog alltså ta dessa punkter och vänta på slutsatserna angående utvärderingen. Sedan får vi se om det handlar om att återigen försöka göra om strukturen i arbetet eller om vi måste göra någonting annat för att öka kännedomen och få alla att delta i detta viktiga arbete.