Cecilie Tenfjord-Toftby (Replik)

Tietoja

Laji
Vastauspuheenvuoro
Puheen numero
36
Speaker role
Den Konservative Gruppe
Päivämäärä

Nu var det vår tur, Erna! Göteborg är en av Norges största hamnar – kanske den viktigaste hamnen i Norge fast den ligger i Sverige. Här i Nordiska rådet har vi länge diskuterat 80-miljonersstaden, som handlar om järnvägssträckan Oslo-Göteborg-Köpenhamn. Regionen har också en utpräglad arbetspendling, och i dag färdas ungefär 3 000 lastbilar över gränsen mellan Norge och Sverige varje dag. 97 procent av all persontrafik går med bil.

Varför väljer man bil i stället för tåg? Jo, i dag är tåget mycket ineffektivt. Det tar längre tid med tåg mellan Oslo och Göteborg än det tar att åka buss. Det här är inte hållbart.

Det saknas i dag 11 mil – det är inte mycket – för att man ska ha dubbelspår mellan Oslo och Göteborg. Det är något som också skulle vara början på fortsättningen till Köpenhamn. Statsminister Erna Solberg talade om vikten av att man samarbetar inom Norden för att få en större utväxling av nationella insatser. Det här är ett utpräglat exempel på hur man skulle kunna växla upp nyttan av nationella järnvägssatsningar.

Är Erna Solberg villig att prioritera denna sträcka och att också sätta press på Sveriges statsminister att göra samma sak?