Christian Juhl (Indlæg)

Tietoja

Laji
Puheenvuoro
Puheen numero
76
Henkilö
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppes talsperson
Päivämäärä

Når der er en konflikt ude i verden, sender vi ofte – alt for ofte – det moderne kavaleri i form af bombefly og andet militært isenkram. Ofte skaber vi større problemer, end der var i forvejen. Se blot på Irak, se blot på Afghanistan, se blot på Libyen, hvor vi efterlader lande i kaos i stedet for at have hjulpet med at skabe gode forhold. Vi prøver i alt for begrænset omfang at forebygge og forhindre konflikter.

Norge har ofte gjort en meget synlig indsats. Jeg husker jo i min levetid Osloaftalerne, hvor de forsøgte at være med til at formidle en ikkemilitær løsning på Israel-Palæstinakonflikten. Og på det sidste har vi jo set, hvordan Norge sammen med Cuba har investeret i et forsøg på at løse borgerkrigen og konflikten i Colombia mellem regeringen og FARC. Det skal Norge have ros for, og jeg synes, det her er et godt forslag, som appellerer til, at vi alle sammen gør en meget, meget større indsats.

Vi bruger måske 1-2 pct. til fredsmægling og konfliktløsning og forskning af, hvad vi bruger på det militære system. Det er en forkert fordeling af udgifterne. Tænk, hvis vi kunne forebygge bare én stor krig. Tænk, hvis vi kunne løse én konflikt om året. Vi bør bruge flere kræfter på freds- og konfliktløsning.

VSG-gruppen kan på det varmeste anbefale Midtengruppens visionære forslag. Det er lidt atypisk for mig at stå og rose Midtengruppen, men jeg synes, at der i det her tilfælde virkelig er grund til at sige, at det er et fantastisk godt forslag.