Agathe Fontain (Indlæg)

Tietoja

Laji
Puheenvuoro
Puheen numero
344
Henkilö
Speaker role
Samarbejdsminister, Grønland
Päivämäärä

Hr. præsident. Fra grønlandsk side er vi glade for, at Nordisk Ministerråd har været med fra starten, når vi taler om Arktis. Ministerrådet støttede også nordiske projekter, der blev udført under Den Arktiske Miljøstrategi, der blev underskrevet her i Finland i 1991. Den strategi blev til Arktisk Råd i 1996, og siden har Nordisk Ministerråd haft sit eget arktiske samarbejdsprogram.

For os er det en naturlig ting, at vi i nordisk sammenhæng bidrager til løsningen af de forskellige opgaver med vores ideer og politik på et givet område. For nogle er det stadig en overraskelse, at vi har en udenrigspolitik, men det er jo helt naturligt med hensyn til de politiske områder, som vi selv har ansvaret for i Grønland. I nordisk sammenhæng gælder der så det særlige, at vi selv skal stå frem ”under eget flag”.

Jeg ser det program, som er fremlagt her i dag, som det mest helstøbte, vi har haft. Samtidig kan man, hvad angår de fire hovedområder, klart se, hvilke dele af FN’s 2030-mål der arbejdes med på et givet område. På den måde får menneskene i Arktis den plads, vi mener de fortjener. Samtidig viser markeringen af FN’s 2030-mål sammenhængen med samarbejdsministrenes øvrige tværgående strategier.

I kredsen af samarbejdsministre taler vi ofte om, hvor meget vi kan gøre sammen i Norden, fordi vi i fællesskab har en betydelig størrelse – ikke blot økonomisk, men også socialt, kulturelt og miljømæssigt.

I Arktisk Råd har vi sammen en størrelse, som gør, at initiativer, der er forberedt i en fælles nordisk sammenhæng, alt andet lige har en større vægt end et initiativ, der kun markedsføres af ét nordisk land.

Derfor giver det mening for os at bruge tid og kræfter på opfølgning af det program, vi har for de næste 4 år – både politisk og i form af konkrete projekter og initiativer, som kan føre til en øget nordisk indflydelse på dagsordenen, f.eks. i Arktisk Råd.

Hr. præsident, på vegne af Naalakkersuisut ønsker jeg Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd tillykke med den nye arktiske strategi. Tak.