Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Danish.

Folkemødet: Det åbne Norden?

01.06.15 | Uutinen
Igen i år byder Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd velkommen til debatter, musik, film og dejlig mad i Nordens Telt på Folkemødet på Bornholm fra 11.-14. juni, som jo i år i høj grad bliver præget af valgkampen.

I Nordens Telt sætter vi fokus på ytringsfrihed og i debatten "Det åbne Norden?" deltager DRs nyhedsdirektør Ulrik Haagerup, politisk chefredaktør på Sydsvenskan Heidi Avellan, den norske direktør for Fritt ord Knut Olav Åmås og Formand for Danske Bladtegnere Lars Refn. Journalist Lene Johansen fra DR styrer debatterne.

Bob Katzenelson tegner sin kommentar til debatterne i Nordens Telt på Cirkuspladsen i Allinge (C23).

Program:

Torsdag den 11. juni

kl. 15.00-16.00

London - Madrid - Oslo - Paris - København ...

De seneste 10 år har budt på forfærdelige terrorhandlinger i Europa! Hvordan forhindrer vi, at den seneste terrorhandling i København følges op af endnu flere lignende hændelser? Hvordan danner vi børn og unge mennesker til medborgerskab og modvirker radikaliseringstendenser i ungdomsmiljøer?

kl. 19.00-20.00

Kan verden forandres med hænderne?

Det holdbare, lokale og unikke ligger i samtiden, og afspejles mere og mere i kunsten. DIY og håndens kraft er blevet til et moderne statement i det offentlige rum. Hvorfor er der denne nyligt vakte interesse for det håndlavede? Hvilke tendenser kan vi se nationalt, nordisk og internationalt?

Fredag den 12. juni

kl. 10.00-11.00

Bæredygtige byer med plads til alle?

Flere og flere flytter til byerne i Norden og resten af verden. Hvordan sikrer vi, at byerne er bæredygtige og at alle kan bo og leve i dem? Kan vi sælge vores nordiske løsninger til resten af verden?

kl. 13.00-14.00

Kan kapitalmarkeder bidrage til en grøn, bæredygtig økonomi?

Markedet for grønne obligationer oplever stor vækst, men kan de gøre en forskel eller er det ren markedsføring? Er der sammenhæng mellem profit optimering og bæredygtige investeringer, eller er de stadig afhængige af subsidier?

kl. 14.30-15.30

Sælger vi ud af Norden?

Ny Nordisk Mad, Nordic Noir og Cool og nu også Ny Nordisk Turisme – er Norden et brand internationalt og hvad er det vi kan og skal sælge?

kl. 16.00-17.00

Klimaduks eller bangebuks?

Det er knald eller fald for FNs klimatopmøde COP21 i Paris i år. Er de nordiske lande stadig bedst i klimaklassen eller tøver vi på vejen mod den grønne omstilling?

kl. 18.00-19.00

Hvordan baner vi vejen til vækst?

Der er et kæmpe potentiale for vækst, hvis virksomheder og mennesker kan bevæge sig endnu friere mellem de nordiske lande! Kom og giv dit bud på, hvordan vi kan gøre Norden endnu mere åbent!

kl. 19.00-20.00

HVAD (Hari Shankar Kishore) spiller

Den elektroniske musiker HVAD (Hari Shankar Kishore) er nomineret til Nordisk Råds musikpris 2015 og spiller i anledning af prisens 50 års jubilæum i 2015.

Lørdag den 13. juni

kl. 10.00-11.00

Det åbne Norden?

Ytringsfrihed og demokrati er kærneværdier, som kendetegner de nordiske lande og vi værner højt om. Men grænserne for hvad vi kan sige, skrive og tegne udfordres, som vi har set det i Paris og København.

kl.11.30-12.30

Danmarkspremiere på "The Baltic Sea Expedition 2014"

Mikroplast i havet, hvor kommer al plasten fra? Hvad kan politikere, forskere, industrien og forbrugere gøre for at mindske mængden af plastaffald? Debatten indledes med Danmarkspremiere på filmen "Baltic Sea Expedition 2014" om kortlægning af plast i Østersøen takket være ny teknik.

kl. 13.00-14.00

Arktis i nyt farvand - hvordan navigerer vi i det?

Klimaforandringerne har skabt nye muligheder og udfordringer i Arktis. Nye handelsruter til Asien åbner. De 5 arktiske lande bliver udfordret på territorier og ressourcer. Kan og vil det fredelige samarbejde mellem dem fortsætte?

kl. 16.00-17.00

Én for alle - mod Rusland?

Rusland er i krig mod Ukraine og optræder i stigende grad aggressivt overfor Norden og Baltikum. De nordiske landes nye og tættere forsvarssamarbejde skal demonstrere overfor Rusland, at deres aggressive optræden ikke tolereres. Men kan de nordiske svaner forsvare sig mod den russiske bjørn?

Søndag den 14. juni

kl. 10.00-11.00

Er kvinder velkomne i den offentlige debat?

Danmark og Island fejrer 100 året for kvinders stemmeret, men hvad med ligestillingen i den offentlige debat og medierne? Hvordan går det i Danmark i forhold til resten af Norden?