Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Ruotsi.

Best of Norden - En helg med nordiska kulturgiganter och unika filmvisningar

06.10.17 | Uutinen
Billede fra "Sameblod" (Sverige) - Cecilia Sparrok
Valokuvaaja
Sophia Olsson
Välkommen till Best of Norden – helgen på Nordiska museet i Stockholm då vi lyfter nordisk kultur och Nordiska rådets priser inom litteratur, film, musik och miljö. Fredag till söndag, 20-22 oktober kan du möta några av de nominerade författarna, höra intressanta kultursamtal och se samtliga filmer som är nominerade till Nordiska rådets filmpris. Det blir unik filmvisning i Nordiska museets stora hall.

Välkommen till Best of Norden – helgen då vi lyfter nordisk kultur och Nordiska rådets priser inom litteratur, film, musik och miljö. Fredag till söndag, 20-22 oktober kan du möta några av de nominerade författarna, höra intressanta kultursamtal och se samtliga filmer som är nominerade till Nordiska rådets filmpris. Det blir unik filmvisning i Nordiska museets stora hall.

I år är för första gången platsen för Best of Norden Nordiska museet på Djurgården i Stockholm. I museets stora hall visas samtliga filmer som nominerats till Nordiska rådets filmpris, däribland det svenska bidraget Sameblod.

Under helgen ordnas också samtal med nominerade författare. Laura Lindstedt (FI) talar med Malin Ullgren, Dagens Nyheter. Maria Schottenius, från samma tidning, leder samtal med Kirsten Thorup (DK). Poeten Birgitta Lillpers deltar i samtal och läser av sina dikter tillsammans med Jasmin Mohamed som översatt känd svensk poesi till ararbiska.

 Ulf Stark, nominerad till priset för barn- och ungdomslitteratur, gick bort i somras. Hans konstnärligt rika författarskap har starkt bidragit till att ge svensk barnlitteratur ett världsrykte. Vad gjorde honom så unik? Hur förvaltas detta bäst? Samtal med bland annat illustratören Stina Wirsén och Åsa Warnqvist, forskningsledare på Barnboksinstitutet.

Och dessutom : Åsa Moberg talar om sitt liv, Amelia Adamo om kärlek när barnen flyttat ut, klassiska podden med Camilla Lundberg liveframträder med ett program om Jean Sibelius. Stormvarning gästspelar och visar kopplingen mellan miljö- och kulturarbete och det blir en stumfilmskonsert av den hundraåriga världssensationen Terje Vigen, ackompanjerat av Matti Bye och Laura Naukkarinen.

Allt detta och mer i Nordiska museet fantastiska byggnad på Djurgården i Stockholm. 

Entrén ingår i museets ordinarie, vuxna 100 kronor, t o m 18 år fri éntre

Passa på att köpa det förmånliga festivalpasset för endast 185 kr – med festivalpasset har du fri entré fredag till söndag och fri tillgång till samtliga programpunkter. Välkomna!

Fotnot: Vinnarna av Nordiska rådets priser avslöjas i Helsingfors 1 november i samband med Nordiska rådets session.