147. Marianne Paviasen (Indlæg)

Tietoja

Laji
Puheenvuoro
Puheen numero
147
Speaker role
Nordisk Grøn Venstre
Tila
Waiting for transcription
Päivämäärä

Qujanaq, siulittaasoq. Verden er et meget farligere sted, efter at Rusland har startet sin krig i Ukraine. Derved er truslen om atomkrig meget reel. FN's generalekretær, António Guterres, udtalte i august, at truslen er enorm - en atomkrig kan ske ved bare en misforståelse.

Atomvåben er de værste masseødelæggelsesvåben, verden har. Enhver brug vil have katastrofale konsekvenser for mennesker og miljø, og forskning har vist, at der mangler beredskab til at håndtere konsekvenserne af atomvåben. Alligevel investeres milliarder af kroner til modernisering og udvikling af atomvåben. Det internationale samfund er indtil videre ikke lykkedes med at stoppe atomvåbenproduktionen.

Hvis alle nordiske lande kan samles om at arbejde for at opnå, at Norden skal forblive en atomvåbenfri zone, vil vi ikke bare skabe mere tryghed, men også beskytte de næste generationer mod masseødelæggelsesvåben. 122 stater har vedtaget FN's atomvåbenforbud den 7. juli 2017, og vi foreslår, at de nordiske regeringer snarest tager initiativ til, at landene ratificerer FN's atomvåbenforbud. Et atomvåbenforbud betyder ikke ensidig nedrustning, men lægger pres på atomvåbenstaterne for at gå sammen om at forhandle en gensidigt verificerbar og irreversibel nedrustning. Det er den eneste vej at gå, og de nordiske lande bør bidrage til at øge presset på atomvåbenstaterne.

Vi har et ansvar for at gøre verden mere tryg og beskytte den mod total ødelæggelse. Qujanaq.