Camilla Gunell (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Main speech
Speech number
8
Speaker role
Ålands lantråd
Date

Ärade statsministrar, regeringschefer, kära nordiska vänner!

Från åländsk sida är vi de första att stödja det gemensamma nordiska arbetet för grön tillväxt och hållbar utveckling. Den nordiska samhällsmodellen, som vilar på idéer om respekt för människa och miljö, är den samhällsmodell som har de bästa förutsättningarna att klara utmaningen att uppnå hållbara samhällen.

För oss ålänningar är Östersjöns tillstånd en överlevnadsfråga. Våra tillväxtmöjligheter och befolkningens livstillfredsställelse och livskvalitet är helt och hållet beroende av att Östersjön fungerar som ett levande ekosystem.

Den försämring av vattenkvaliteten som skett under de senaste 50 åren skapar stor oro. För att nå resultat i ett hav som rör sig mellan länder och stränder måste man arbeta tillsammans. Harmonisering av regelverk brukar ogillas av en del politiker men just Östersjön är ett område där harmonisering av lagstiftning är helt nödvändigt.

Vi välkomnar att svenska fritidsbåtar inom några år inte får släppa ut sitt avfall direkt i havet. Tack för det, äntligen. Målet borde vara att inga fartyg eller inga båtar alls får släppa ut avfall i Östersjön.

EU:s svaveldirektiv som säger att svavelhalten skall vara högst 0,1 viktprocent från och med 2015 sätter stor press på omställning inom sjöfartsnäringen. Resultatet måste långsiktigt bli att fartyg drivna traditionellt drivs med andra drivmedel än olja. Vi hoppas att det åländska rederi vars nya fartygsatsning är gasdriven kan bli ett av flera goda exempel för framtidens fartyg och drivmedel i vårt känsliga innanhav.

Regelverken för fiskodlingar har skiljt sig åt mellan de länder som ligger vid Östersjön vilket gör att hårdare regler i ett land blir verkningslösa om ett annat land kan fortsätta med utsläppen. Även här krävs gemensamma regelverk för att slå vakt om den gemensamma havsmiljön.

Åland vill satsa vidare på vindkraft. Vi har goda vindförhållanden och 21 vindkraftverk redan i gång. De svarar för 23 procent av hela landskapets energiförbrukning. Vårt mål är att till 100 procent försörja Åland med vindkraftsel. Med rätt förutsättningar och stödsystem är det ett mål vi kan förverkliga inom de närmaste åren. Även den elkabel som byggs mellan Åland och Finland och som ska vara klar 2015 är en viktig del i den framtida gröna infrastrukturen.

Bästa vänner! Vi har resurserna i Norden att vara föregångare och gå i bräschen för hållbar utveckling. Låt oss göra det tillsammans och vara framgångsrika tillsammans och på det sättet stärka Nordens gröna varumärke.