Jyrki Katainen (Replik)

Information

Speech type
Reply
Speech number
11
Speaker role
Finlands statsminister
Date

Arvoisa puhemies! Pitää korjata tuo virhe, eli Suomessa terveyspalveluista 3 prosenttia on yksityisten järjestämiä, mutta sosiaalipalveluissa osuus on suurempi, koska kunnat ovat halunneet ostaa sellaisia palveluita, jotka eivät ole olleet mielekkäitä järjestää itse.

Uskon kuitenkin siihen, että kunnan täytyy olla kaikissa olosuhteissa riittävän vahva, jotta sillä on kykyä myös itse tuottaa palveluita, koska se on ainoa edellytys, jolloin kunta voi reilun pelin hengessä kilpailuttaa muita palveluntuottajia.

Minä uskon, että se malli, joka meillä on ollut tähänkin saakka, että yrityksillä ja kansalaisjärjestöillä on mahdollisuus tarjota omaa osaamistaan hyvinvointiyhteiskunnan käyttöön, on kestävä malli myös jatkossa. Me tarvitsemme kumppanuutta julkisen palveluntuotannon ja julkisesti hankitun mutta yksityisesti tuotetun palveluntuotannon kesken. Uskon, että parhaimmillaan tällainen malli lisää luovuutta ja innovatiivisuutta palveluissa. Olennaistahan kuluttajallehan on se, että palvelu on laadukasta, ja veronmaksajalle, että se on kustannusvaikuttavuudeltaan parasta mahdollista.

Vastakkainasettelu ainakaan tässä maassa ei ole ollut arkipäivää enää pitkään, pitkään aikaan. Valtaosa julkisista palveluista tuotetaan jatkossakin julkisesti, mutta osa niistä tuotetaan joko järjestöjen tai yksityisten yritysten voimin.

Skandinavisk oversettelse:

Ärade talman! Jag måste korrigera detta misstag. I Finland ordnas tre procent av hälsovårdstjänsterna privat, men inom socialtjänsterna är andelen större eftersom kommunerna har velat köpa sådana tjänster som det inte har varit förnuftigt att ordna själv.

Jag tror ändå på att kommunen under alla omständigheter måste vara tillräckligt stark för att också själv ha förmåga att producera tjänster, för det är kommunens enda sätt att i fair play-anda konkurrensutsätta andra tjänsteleverantörer.

Jag tror att den modell vi haft hittills, att företag och medborgarorganisationer har möjlighet att ställa sitt kunnande till välfärdssamhällets förfogande, är en hållbar modell också i fortsättningen. Vi behöver ett partnerskap mellan offentlig tjänsteproduktion och offentligt upphandlade men privat producerade tjänster. Jag tror att en sådan här modell i bästa fall ökar kreativiteten och innovationen inom tjänsterna. För konsumenten är det väsentliga ju att servicen håller bra kvalitet och för skattebetalaren att dess kostnadseffektivitet är den bästa möjliga.

Motsatsförhållanden har åtminstone i det här landet inte varit vardag på mycket länge. Största delen av de offentliga tjänsterna produceras också i framtiden offentligt, men en del av dem produceras av antingen organisationer eller privata företag.