Karin Åström (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Main speech
Speech number
59
Speaker role
Den socialdemokratiska gruppens talsperson
Date

Fru president! Presidium och medlemmar! Som nordister kan vi konstatera att intresset för Nordenfrågorna väsentligt har ökat de senaste åren. Det har ökat såväl inom de nordiska länderna som utanför oss, i ett globalt perspektiv. Vi beskrivs alltmer som en intressant, dynamisk region, och då är det inte länderna var för sig utan mer Norden som ett samlat begrepp som det handlar om. Världen utanför oss är nyfiken på vad det är för gott vi gör och på vilket sätt vi samarbetar. Hur ser vår inre sammanhållning ut? Hur kan vi ha så stark nordisk välfärdsmodell? Och vad behöver politiken göra för att det fortsatt ska vara så?

Frågorna från världen utanför är många, men också från människor här i Norden och från oss själva. Svaren från oss kan säkert se olika ut i dag, men jag tror att det är klokt att vi tar till oss den jubileumsrapport vi fick presenterad för oss i går, där det finns kloka idéer. Vi kryddar med Wetterbergs tankar om en förbundsstat, och så hamnar vi kanske så småningom i konsensuslösningar mitt emellan.

En av de punkter som tas upp i jubileumsskriften och som jag vill lyfta här är att vi behöver satsa mer på kunskap om Norden. För att vi ska kunna berätta för världen utanför vad det är som vi gör så bra i exempelvis konfliktlösning, jämlikhet, välfärd och internationellt samarbete måste vi lära mer om det. Det är också angeläget att vi satsar mer på just kunskap i våra skolor. Vi måste sätta mer fokus på våra barn, som behöver lära sig mer om våra grannländers historia, politik, samhällsbygge språk och geografi.

Vi behöver mer av utbytesprogram mellan lärare och elever i våra nordiska länder. Inom Norden utbyts tankar, idéer och erfarenheter som aldrig förr. Länder som har hög kompetens på vissa områden delar gärna med sig av sina erfarenheter. Vi vet att ett Norden där kunskap och arbete sätts i centrum är viktigt för att vår region ska stå sig stark i den globala konkurrensen.

I Nordiska ministerrådet finns nu tankar hos utbildningsministrarna om ett eventuellt utbyggt samarbete rörande utbildning och skola i Norden. Jag ser fram emot kulturutskottets förslag om ett nordiskt utbildningstoppmöte, som kommer att behandlas i morgon. Det är en unik möjlighet att öka erfarenhetsutbytet och kompetensutvecklingen inom just pedagogik, utbildning också kallad best practice. Ett nordiskt samarbete på detta område kan ha en positiv effekt på utbildningssystemet, då kunskaper från hela Norden kommer till användning. Detta bidrar i sin tur naturligtvis till att höja statusen och resultaten i våra skolor i Norden.

Vi vet alla härinne att det i framtiden kommer att ställas än högre krav på utbildning för att man ska kunna få jobb. Utbildningsnivån i världen höjs drastiskt. Det är en bra utveckling som vi bejakar då det kommer att leda till större välstånd för stora grupper i världen. Dock ställer det stora krav på oss i Norden att följa med och utveckla vår skola. Ett framgångsrikt recept är just att öka vårt nordiska utbildningssamarbete.

Jag sätter nu min förhoppning till att Sveriges ordförandeskap under det kommande året ska stötta förslaget om ett ökat nordiskt utbildningssamarbete. Jag ber också att få tacka så mycket för den redogörelse som Rigmor Aasrud gav oss. Jag tackar också Norge för ett bra ordförandeskap.