Martin Kolberg (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
61
Date

Jeg takker statsråd Aasrud for en god redegjørelse. Det er ingen grunn til ikke å mene at samarbeidsministrene også i år har gjort et godt stykke arbeid.

Når jeg tar ordet, når vi nå behandler samarbeidsministrenes redegjørelse, er det fordi jeg har lyst til å løfte en problemstilling. Samarbeidsministerne har sitt eget program, og regjeringene har sitt eget arbeid. Men det er en erfaring som jeg har etter å ha arbeidet her i Nordisk råd, og som jeg tror alle har, og det gjelder regjeringenes oppfølging av enstemmige vedtak her i Nordisk råd.

Vi gjør mange viktig og gode vedtak – de aller fleste er enstemmige. Men så opplever vi – og det er min frustrasjon – at disse vedtakene ikke blir effektuert eller fulgt opp på en tilfredsstillende og konkret måte. Et eksempel på hva jeg mener – noe vi har arbeidet mye med i det utvalget jeg sitter i, Medborgerutvalget, og som vi har vedtatt høytidelig etter lange utredninger – er nordisk flaskepant. Nå skal det visstnok på utredning igjen av grunner som jeg ikke forstår.

Jeg vil gjerne ha både Rigmor Aasruds og andre samarbeidsministres refleksjoner rundt dette. Jeg forstår meget vel og veldig godt at regjeringene ofte må ta andre hensyn enn det en parlamentarisk forsamling kan og må gjøre, men ikke desto mindre er dette en frustrasjon som det snakkes veldig mye om i korridorene her. Det må, hvis vi skal greie å fornye og forsterke det nordiske samarbeidet, bli slik at det vi gjør her, blir tatt på konkret alvor. For vi gjør jo ikke dette – i denne veldig seriøse forsamling – bare for at vi skal vedta en resolusjon. Vi gjør jo dette for at det skal få en virkning i de nordiske samfunnene. En debatt rundt forholdet mellom samarbeidsministrenes arbeid og arbeidet her i denne forsamlingen synes jeg det er på tide å få tatt. Det er selvfølgelig ikke mulig å få tatt den fullt ut her nå, men det er helt nødvendig at vi i hvert fall reiser den. Derfor hadde jeg lyst til å holde dette innlegget nå når vi drøfter det som på norsk heter beretningen.

Jeg hører også gjerne representanter for Presidiet si noe om dette. Det er jo Presidiet som er våre fremste tillitsvalgte, og som har et ansvar for at det som vi vedtar her, blir faktisk politikk og fulgt opp. Så jeg hører også gjerne representanter for Presidiet uttale seg om de synspunktene som jeg har her.