Ewa Björling (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Main speech
Speech number
72
Person
Speaker role
Sveriges samarbejdsminister
Date

Fru president! Jag skulle faktiskt vilja börja med att ställa en fråga och undrar: Varför jobbar vi så hårt med gränshinder? Vi är oerhört fokuserade på att vi ska riva gränshinder. Vi har otaliga gånger i den här församlingen och också i mindre församlingar diskuterat just frågan om gränshinder. Men varför är de så viktiga att riva? Naturligtvis därför att vi ska kunna vara konkurrenskraftiga. Om vi inte intensifierar det här arbetet, inte blir snabbare och bättre på att göra skillnad på riktigt i vardagen och inte bara pratar om gränshinder iden här församlingen och i ministerrådet, har debatter om det och papper om hur många gränshinder vi kan lista upp utan att faktiskt göra någonting åt dem i verkligheten, kommer vi inte att klara oss i den globala konkurransen. Det är precis det som det handlar om egentligen, att få mer fri rörlighet i vardagen för människor som lever i Norden.

Jag avser att fokusera mycket på gränshinder under det svenska ordförandeskapet, men jag tycker också att det år dags att vi går väldigt mycket mer från ord till handling och där också tänker: Varför är det här så viktigt? Jo, just därför att vi faktiskt ska bli bättre på att stå oss ute i världen, just därför att Norden som ett område där det är fri rörlighet också i verkligheten skulle kunna vara mycket bättre. Det handlar om våra jobb. Det handlar om vår utrikeshandel. Det handlar om våra relationer till omvärlden över huvud taget.

Jag måste också säga att det är glädjande att se - jag sitter har och läser en tjock pärm med frågor inför frågestunden senare idag - att det har hänt ganska mycket på området just när det handlar om arbetsmarknaden. Det är många fler saker som faktiskt är på gång, men de behöver också implementeras på riktigt, och där är vi inte ännu. Dit ska vi, om vi bara tänker gemensamt: Varför gör vi det här egentligen? Jo, for konkurrenskraften och for en fri rörlighet i verkligheten.