Ewa Björling (Svar på replik)

Information

Speech type
Response to reply
Speech number
74
Person
Speaker role
Sveriges samarbejdsminister
Date

Fru president! Tack, Simo, för en viktig fråga! Jag tror att det är lite tidigt att svara här och nu på om vi ska göra detta eller inte. Men det är ett intressant förslag. Även ombudsmannaförslaget är intressant. Det är viktigt att vi reformerar och förändrar gränshindersarbetet så att det också blir mer verklighet av det hela, att vi förändrar vår lagstiftning och att det verkligen blir skillnad för människor som lever vid gränserna. Om det sedan ska ske via ett pilotprojekt mellan Sverige och Finland återstår att se.

Vi har också en EU-lagstiftning att ta hänsyn till. Den är naturligtvis viktig att införliva i det här. Vi har också en lagstiftning som gör att vi tyvärr ibland får nya gränshinder. Vi åker till EU med goda intentioner om en gemensam lagstiftning. Tjänstedirektivet är ett tydligt sådant exempel. Varupaketet är ett annat tydligt exempel. Sedan kommer vi hem nationellt och ska förändra vår nationella lagstiftning till en EU-lagstiftning, och där tolkar vi det en liten aning olika. Vips har vi då nya gränshinder.

Det är därför viktigt att se preventivt på detta. Hur tänker vi när vi inför ny lagstiftning? Kan vi då också ha ett bättre nordiskt samarbete, så att gränshindren åtminstone inte blir fler utan att vi kan fokusera arbetet på att riva de gränshinder som redan finns?

Det här är ett dock ett bra förslag. Ombudsman är ett annat bra förslag. Ett tredje viktigt förslag är att vi behöver ha mer kontakt i respektive regeringskansli för att det också ska komma fram tydliga förslag till oss politiker att ta ställning till. Det handlar inte bara om att identifiera utan också om att aktivera.