Sara Olsvig (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
169
Person
Date

Tak, præsident. Jeg vil gerne takke den norske udenrigsminister for en interessant redegørelse om det nordiske samarbejde udenrigsministrene imellem. Som grønlandsk medlem af Folketinget og medlem af det arktiske parlamentarikersamarbejde vil jeg gøre honnør for det arbejde, som bliver gjort for at følge op på Stoltenbergrapporten. Et vigtigt tema, som bliver taget op i rapporten, er sikkerhed til søs i Arktis.

I år har vi endnu en gang set nye rekorder: Mængden af is er mindre, og antallet af skibe, som har rejst igennem Nordøstpassagen, har aldrig været større. Som de fleste af jer ved, er der en tæt sammenhæng mellem disse rekorder. Mindre is giver mere skibstrafik. Det gælder ikke kun transport af varer gennem Nordøstpassagen; det gælder også fiskerbåde, cruiseskibe og andre typer fartøjer. Denne øgede trafik gør, at vi må tænke sikkerhed: Sikkerhed for menneskene om bord på skibene, og sikkerhed for miljøet i tilfælde af et uheld. I dette arbejde må vi udvide samarbejdskredsen ud over de nordiske lande. Aftalen mellem de arktiske lande om eftersøgnings- og redningssamarbejde er vigtig.

Nu skal vi tage skridtet videre og se på, hvilke kapaciteter vi tilsammen har for at kunne udføre redningsaktioner, og hvordan vi kan samarbejde for at forbedre den fælles indsats. I september afholdt en række af de arktiske stater en fælles redningsøvelse, SAREX. Øvelsen pegede på de områder, som har brug for styrkelse, og det er vigtigt, at vi nu handler på den viden.

Jeg er glad for, at de arktiske lande forhandler om en aftale om samarbejde ved oliespild i Arktis, og for de positive signaler om fremgang i forhandlingerne. Men også her må vi se på kapaciteten til faktisk at kunne rydde op, hvis der sker et udslip.

Endelig er det vigtigt, at vi fra nordisk side gør, hvad vi kan for at få et bindende regelsæt i FN’s søfartsorganisation, IMO, på plads. Her vil jeg appellere til, at der tales om koordineret sejlads og ikke parsejlads. Arktis er meget forskelligartet, og det er også forskelligt, hvilke ressourcer der er til stede langs de forskellige kyster.

Præsident, fra nordisk side skal vi hele tiden være opmærksomme på, at vi ikke fremstår som en blok i det arktiske samarbejde. Alligevel må vi ikke være tilbageholdende over for at se på, om der findes områder, hvor vi må prøve at gå længere og engagere andre internationale samarbejdsorganer. Havovervågning, søopmåling og sikkerhed til søs er sådanne områder, og jeg ser frem til at følge dette arbejde også i nordisk sammenhæng. Tak for opmærksomheden.