Marit Nybakk (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
179
Person
Date

La meg først takke den danske utenriksministeren for en fin og oppmuntrende redegjørelse.

Det er jo slik at de nordiske land har ulike sikkerhetspolitiske forankringer. Noen er medlem av EU, men ikke av NATO. Andre er i NATO, men ikke i EU. Danmark er medlem av begge organisasjoner, men deltar ikke i EUs forsvarspolitikk – det gjør derimot Norge, som ikke er medlem. Likevel: Det nordiske forsvarssamarbeidet øker. Det er et økende samarbeid innenfor rammene av og med respekt for de enkelte lands alliansepolitikk. Ulik forsvarspolitisk forankring er dermed ikke til hinder for et tett og godt sikkerhetspolitisk samarbeid i en dynamisk periode for nordisk samarbeid.

Jeg mener det er viktig at Nordisk råd forsterker det sikkerhetspolitiske samarbeidet. La meg legge til at beredskap og samfunnssikkerhet må være en integrert del av sikkerhetspolitikken. Vi lever i en tid der asymmetrisk krigføring utgjør det alvorligste trusselbildet. Det er positivt at de nordiske utenriksministrene på møtet i København i november 2011 ble enige om å etablere et nordisk samarbeid om digital sikkerhet. Cyberangrep utgjør en stadig større utfordring og er også et uforutsigbart og farlig trusselbilde.

Samfunnssikkerhet krever økt fokus på sivilt-militært samarbeid og kanskje også en debatt om Forsvaret som operativ ressurs for sivilt beredskap.

Nordisk samarbeid om sivilt beredskap og samfunnssikkerhet må konkretiseres og aktiviseres. Erfaringene i Norge etter 22. juli og rapporten som kom i den forbindelse, tilsier at i hvert fall noen av våre samfunn er for dårlig forberedt på de nye truslene – terrorisme, cyberangrep eller for den saks skyld organisert internasjonal kriminalitet. Hvordan er det nordiske samarbeidet? Hvordan er samarbeidet mellom sykehusene i Norden? Kan vi trekke på hverandres helikopterkapasiteter? Kan vi utvikle felles nordiske logistikkløsninger? Og hvordan er egentlig samarbeidet mellom politiet i de ulike land? Dette ser jeg fram til at vi drøfter videre.

Nordic Defence Cooperation, NORDEFCO, ble etablert i 2009. Strukturen innbefatter samarbeid om blant annet innkjøp og kapasiteter. Jeg vet at det utredes muligheter for et nordisk samarbeid om taktiske transportfly – strategisk utvikling, utdanning og øvelser inngår også. NORDEFCO har etter hvert fått stor internasjonal synlighet. Det må ses på bakgrunn av økt internasjonal fokus og samarbeid med stadig synkende forsvarsbudsjetter i flere land. Jeg kan legge til at både NATOs «Smart Defence» og EUs «Pooling and Sharing» er uttrykk for dette. Her viser Norden vei i et Europa som leter etter flernasjonalt samarbeid om innkjøp, utnyttelse og øvelser.