Vigdis Giltun (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
242
Person
Date

Denne saken har engasjert meg det siste året, og jeg må få si at jeg er skuffet over vedtaket som Næringsutskottet har falt ned på.

Dyr spiller en viktig rolle i våre velferdssamfunn, både som næring, i tjeneste for menneskene og i rollen som kjæledyr. Dessverre avdekkes det veldig ofte grov, alvorlig vanskjøtsel og mishandling av dyr, og det ligger ofte mange år med masse lidelser bak et vedtak der en person blir fratatt retten til dyrehold. Eksempelet som det er vist til i denne saken, er en av de tragiske hendelsene i Norge som har hatt masse medieomtale.

Når personer skal kunne flytte fritt, drive næring og bosette seg fritt innenfor Norden, er det også viktig at man har lover som er harmonisert, og at vedtak som blir fattet i ett land, også blir respektert i andre land. Det vedtaket som Næringsutskottet har falt ned på nå, er forferdelig byråkratisk, og jeg tror det blir umulig å gjennomføre. Registeret blir veldig vanskelig å oppdatere. I det tilfellet det er vist til i denne saken, visste faktisk myndighetene om at personen flyttet. Man bruker en masse dyrevelferdsressurser på å følge opp en person som aldri skulle hatt nye dyr. Dette er ikke en god løsning.

De ulike svarene jeg har fått når jeg har engasjert meg i saken, har bare forklart hindringene og hvordan ting er, i stedet for å lete etter løsninger. Jeg har forstått at det er komplisert å inngå en avtale om at personer på grunn av grov mishandling og vanskjøtsel hindres i å skaffe nye dyr – dyr som sannsynligvis før eller siden utsettes for store lidelser – men umulig kan det ikke være. Hvis det finnes vilje og handlekraft i Nordisk råd, så vis det i denne saken. Nå har man mulighet til å vise at man kan handle. Det å gå fra ord til handling er viktig. Det er ingen grunn til at personer som har vist at de vanskjøtter og mishandler dyr, skal få lov til å skaffe nye dyr. De blir ikke bedre dyreeiere av å flytte til et nytt land. Dette er helt ufattelig, det strider mot folks rettsoppfatning. Det er et stort engasjement, og folk i Norden er stort sett glad i dyr. Dette forstår ikke folk at vi ikke kan løse. Det blir politikerforakt ut av sånne saker når man lener seg tilbake og sier at nå skal vi utrede eller lage et register eller noe sånt. Vi trenger handling, ministrene bør sette seg sammen og finne en løsning på denne saken for å ivareta dyrevelferden. Dyrevelferdssamarbeid er noe vi ønsker å være stolte av i Norden, og så bør vi videreutvikle samarbeidet til resten av Europa. Vi kan ikke ha det sånn at folk skal kunne behandle dyr dårlig.

Det er to hovedårsaker til at mennesker behandler dyr dårlig. Den ene er rus og psykiatri. De menneskene trenger hjelp, de skal ikke få lov til å utsette dyr for dårlig behandling. Og det handler om økonomi. Vi skal ha glede av dyrene, og vi skal ha nytte av dyrene, men de fortjener å behandles ordentlig. Det er det vi skal spre, og det sprer vi ikke ved at vi nå trekker oss tilbake i denne saken og sier at dette klarer vi ikke å løse.

Jeg har ikke fremmet forslaget om igjen, for jeg ønsker ikke at det skal bli nedstemt, men jeg håper virkelig at de som skal jobbe videre med saken, tar det med seg og finner en løsning, så vi kan samordne lovene våre og harmonisere dem og slik sikre dyrevelferden på en bedre måte.