Erna Solberg (Svar på replik)

Information

Speech type
Response to reply
Speech number
39
Person
Speaker role
Norges statsminister
Date

Når det gjelder spørsmålet om den nordiske modellens vellykkethet, er det sånn at ingen av de forslagene vi foreslår, ikke eksisterer i andre nordiske land. Vi foreslår ikke mer radikale midlertidige ansettelsesregler enn det flere av de nordiske landene har. Hvis det fortsatt er et regulert arbeidsliv i våre naboland, vil det fortsatt være godt og regulert arbeidsliv i Norge, selv om vi gjør det litt mykere.

Når jeg er opptatt av at vi skal sørge for at man kan jobbe med litt andre turnusordninger i offentlig sektor, og at ikke sentrale fagforeninger, men også Arbeidstilsynet og myndighetene kan godkjenne disse – hvis det er sånn at de ikke er helseskadelige, men gjennomføres av hensyn til de mest krevende pasientene i en del av omsorgssektoren – føler jeg heller ikke at det er et brudd på arbeidsmiljøet, men å ta de svakeste i vårt samfunns side og sørge for den beste kvaliteten på den hjelpen de får.

Så har jeg lyst til å si at det er flere grunner til at den nordiske modellen fungerer godt. En av dem er at vi har klart å kombinere dette med høy produktivitet. Forholdene i arbeidsmarkedet er også en av grunnene til det, utdanningssatsingen og kompetansen er noen av de andre grunnene. Så må vi sørge for at vi klarer det også i årene fremover, og der er jo situasjonen at produktivitetsutviklingen har vært litt ulik. Derfor har den norske regjeringen, litt av kopi av den danske vi lærer nå på det nordiske plan, nedsatt en produktivitetskommisjon som skal se på hvilke deler av vårt samfunn som faktisk må reformeres og endres på for å sikre at vi også i fremtiden har den produktivitetsøkningen som bidrar til å bære velferden. Det er jo sånn at de siste 30 årene har 80 prosent av den norske velferdsøkningen bakgrunn i produktivitetsutviklingen.