Gunvor Eldegard (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Main speech
Speech number
198
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppes talsperson
Date

Jeg har lyst til å snakke litt om transport. I Helsingforsavtalen er samarbeid om samferdsel faktisk nevnt i fire artikler, der det står at dette er et viktig område å jobbe sammen om. I 2005 ble det formelle samarbeidet om transport tatt ut i Nordisk ministerråd. Likevel mener jeg det er et av de spørsmålene som engasjerer oss i delegasjonene mest i Nordisk råd.

Det er jo sånn at fordelene og gevinstene av utbygging av infrastruktur ofte også er avhengig av om det er infrastruktur på den andre siden av grensen. I Norge skal vi nå for eksempel bygge nytt dobbeltspor til Halden, og det er jo kjempepositivt for våre innbyggere. Men skal vi virkelig få gevinst, må jo det dobbeltsporet gå videre til Gøteborg og så til København, slik at vi kan inkludere hele den skandinaviske otte-millonersbyen. I tillegg kan vi få anledning til å flytte gods over på bane, noe som er en utrolig viktig forutsetning hvis vi skal oppnå klimagevinst.

Det var hyggelig at det i august var et møte mellom norske og svenske myndigheter, og at de ble enige om å satse på Oslo–Gøteborg. Samarbeidet er foreløpig bare en utredning. Jeg håper den utredningen blir til noe mer. Og det er også enighet om at vi skal jobbe videre med Ofotbanen, Malmbanan, oppe i nord. Det er positivt, men det er fortsatt et stykke å gå når vi bare har en utredning. Vi må videre til København. Derfor har vi i næringsutvalget fokusert på et av de prosjektene som vi ønsker å jobbe videre med, og det er transport generelt, og Oslo–Gøteborg–København, altså otte-millionersbyen, spesielt. Vi synes det er viktig å jobbe sammen for bedre infrastruktur på tvers av grensene. Vi vil også fokusere på havnepolitikk, slik at vi kan få mer gods over på sjøtransport. I næringsutskottet har vi tatt initiativ til et besøk til Gøteborg havn for å se nærmere på Norges største havn, som ligger i Gøteborg.

Jeg er litt ny i det nordiske arbeidet, men jeg ble litt overrasket da vi i næringsutvalget og miljøutvalget inviterte transportministrene i de nordiske landene til et møte med oss, og så takket de nei – de var ikke interessert i å møte Nordisk råd. Det overrasket meg, men vi gir ikke opp. Vi har startet på nytt, og nå inviterer vi til rundebordskonferanse om transport over nyttår, og vi håper ministrene vil takke ja denne gangen.