Lars Løkke Rasmussen (Svar på replik)

Information

Speech type
Response to reply
Speech number
8
Speaker role
Danmarks statsminister
Date

Jeg er meget enig i, at arbejdet med grænsehindringer er helt centralt. Og det har også været en prioritet under det danske formandskab for ministerrådet og været noget af det, vi også har diskuteret i kredsen af statsministre, senest vi var sammen, og som vi skal diskutere på vores møde i morgen, altså hvordan vi kan skabe en platform for et vedvarende arbejde omkring grænsehindringer, som også trækker, kan man sige, civilsamfundets og arbejdsmarkedets parter ind, så der til stadighed er et fokus på, hvordan vi river barriererne ned.

Jeg har svært ved at se et formaliseret medborgerskab ved siden af det statsborgerskab, vi har, for mig, men som jeg også sagde i mine indledende bemærkninger, betragter jeg jo selv det at leve i Norden som, jeg havde nær sagt, en familiær relation. Og vi i min generation har jo også haft den her oplevelse af at vokse op i et Norden med en pasunion - i en tid, hvor der ikke var noget Schengen, og hvor resten af Europa var lande, der kun kunne passeres via fremvisning af pas. Den her helt særlige oplevelse, jeg i hvert fald havde i min egen barndom og ungdom med et Norden, der hang sammen, er jo noget, jeg har taget med mig, og det er noget, vi skal værne om. Derfor er det også så vigtigt, at vi har et vedvarende fokus på at undgå nye barrierer.

Jeg tror i øvrigt også, det er noget, vi helt praktisk skal have for øje – nu, hvor flere af os har et EU-medlemskab - når vi implementerer EU-lovgivning, altså at vi gør det på en så vidt muligt ensartet måde og undgår at overimplementere, så vi ikke havner i en ulykkelig situation, hvor vores EU-deltagelse, der egentlig har det sigte at fremme integrationen i Europa, genskaber hindringer i Norden.