Morten Løkkegaard (Indlæg)

Information

Speech type
Presentation
Speech number
76
Speaker role
Midtergruppens talsperson
Date

Tak også på vegne af Midtergruppen. Jeg vil takke den finske statsminister for et rigtig, rigtig fint formandskabssprogram. Det er ambitiøst, det er fokuseret, og det er konkret og båret af en, synes vi, klar intention om, at Norden har noget at bidrage med til verden, herunder Europa, og at Norden faktisk også kan gøre noget konkret og samlet, altså kan andet end at holde skåltaler.

Det er jo et ret omfattende program. Man kunne nævne flere ting, f.eks. digitalisering og grænsehindringer, som statsministeren selv har været inde på. Men jeg vil fremhæve tre ting fra programmet.

Det første har Henrik Dam Kristensen allerede været inde på, og det er det store fokus på vand. Det synes jeg er rigtig godt set. Vand er for første gang kommet på toppen af den internationale agenda i forbindelse med FN’s nye bæredygtighedsmål, hvor rent vand jo står til at blive en knap ressource. Det gælder ikke mindst viden om vand og om, hvordan man rent teknisk renser det og sørger for, at det bliver rent. Det er en klar styrkeposition for de nordiske lande. Vi får en masse eksport på den konto. Det har vi også masser af erfaring med i Danmark.

Det andet punkt er Norden som brand. Vores natur, vores tænkning og vores samfundsmodel er der ingen tvivl om er en styrkeposition, sådan som det også er blevet nævnt flere gange. Det skal selvfølgelig udnyttes. Det gode spørgsmål er hvordan. Her giver programmet nogle bud, og jeg tror, at det vil give meget mening at udforme en fælles strategi for den videre proces, herunder, som Henrik Dam Kristensen også var inde på, at fremstå samlet i forhold til turisme.

Som det sidste punkt vil jeg fremhæve fokus på Nordens forhold til Europa. Der peges i programmet meget rigtigt på, at der er behov for at styrke det her forhold, ikke mindst i lyset af den umiddelbare effekt, som EU’s lovgivning har på Norden. Desuden er det min og andres erfaring, at Norden har en stor stjerne i Bruxelles, og den samlede styrke og beundringen for vores modeller bliver ikke udnyttet tilstrækkeligt i dag og giver heller ikke nok politisk konkret indflydelse. Det kan vi gøre noget ved, og det har vi i Midtergruppen da også nogle konkrete forslag til. Det skal jeg vende tilbage til i mit indlæg om international politik i morgen. Vi ser frem til et konstruktivt og tæt samarbejde med det finske formandskab. Tak.