Carl Haglund (Hovedindlæg)

Information

Speech type
Main speech
Speech number
89
Person
Speaker role
Midtergruppens talsperson
Date

Jag vill göra några korta reflektioner. Först vill jag framföra ett tack till det danska ordförandeskapet för både arbete och en bra rapport. Vi kunde, när vi från presidiets sida träffade statsministrarna i morse, konstatera att världen förändrats ganska mycket på ett år när vi tänker på vilka tyngdpunkter vi hade för ett år sedan och var vi är i dag. Här är det förstås uppenbart att den flyktingkris som drabbat Europa nu kommer att kräva gemensamma nordiska insatser, dels för att hjälpa alla de människor som är nödställda, dels för att vi inom Norden ska kunna bibehålla den kohesion och goda stämning som brukar råda de nordiska länderna emellan. Det var uppenbart, som ni alla märkte i går, att det fanns vissa spänningar, och jag tror inte att någon av oss är betjänt av dem.

När det sedan gäller framtiden, och eftersom vi dessutom har den finska ministern vid sessionen, är det bra att understryka att vi från rådets sida har många konkreta förslag där vi försöker bolla goda idéer till ministerrådet. Bland annat har vår grupp försökt lösa många av gränshinderfrågorna. En av dem var initiativet om nordiskt medborgarskap, vilket har fått ett mycket positivt mottagande här vid sessionerna, alltifrån statsministrar till politiker i de olika grupperna. Jag hoppas att ni noterar det som en tanke och en idé för nästa år.

Vad sedan gäller vårt närområde är vi medvetna om de spänningar som förekommer i förhållandet till Ryssland. Ryssland har valt att agera på ett sätt som gör att våra kontor i Sankt Petersburg och i Kaliningrad är nedlagda. Det ger orsak till huvudbry, men det kanske även öppnar för nya möjligheter. En av dem är att vi kanske kunde använda delar av dessa resurser till att i stället jobba bättre tillsammans i Bryssel, någonting som också är allt nödvändigare både i förhållande till den aktuella flyktingkrisen och också i andra frågor. Jag hoppas därför att det även noteras av ministerrådet som ett konkret initiativ i arbetet för bättre nordisk samordning.