Staffan Danielsson (Svar på replik)

Information

Speech type
Response to reply
Speech number
113
Speaker role
Midtergruppen
Date

Frågan är vad som är mest likt en dinosaurie, Nato eller alliansfriheten, i dagens läge.

Vad som händer med människorna om det blir krig vet vi alla, och vi vill förhindra det på alla sätt. Människan har inte lyckats så bra med det. Om vi ser på hur det ser ut i världen i dag är det ett fiasko. Jag tror inte att lösningen är att de goda demokratierna tar ned sina vapen och låter andra, som Putin, expandera sina.

Jag tror att vi måste vara realister. Vi måste ha ett starkt gemensamt försvar i Sverige, de nordiska länderna och i EU, och EU:s försvarsorganisation är faktiskt Nato. Då kan man stå vid sidan om och låta 23 av 28 EU-länder sköta detta medan några är alliansfria, men jag tror att utvecklingen har gått förbi den punkten.

Jag tror ärligt att det blir ett säkrare, stabilare och mer förutsägbart Norden och Östersjöområde om de nordiska länderna tillsammans kan öka sitt försvarssamarbete. Det är ju alla för, men det som begränsar det i dag är att några tillhör Nato medan andra inte gör det. Det sätter väldigt stora spärrar. Jag tror också att det är många starka ekonomiska skäl som talar för att det lilla steget till att vara med och delta i Nato som medlem skulle betyda mycket ekonomiskt för våra försvarsbudgetar och för bättre planering på olika sätt. Jag vet att de baltiska länderna inte skulle ha något emot ett starkare nordiskt försvarssamarbete.